algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
22°

Joan Rigo, amo de la finca afectada, veu més problemes a part dels pinsos

«El cas de la vaca boja és el darrer que podia passar per enfonsar el sector»

«La detecció d'aquest possible cas d'una vaca susceptible de patir el mal de les vaques boges a la meva finca, ja era l'única cosa que podia passar per acabar d'enfonsar el sector ramader que està a punt de desaparèixer», ha manifestat Joan Rigo, ramader de la finca de Can Francina, on despús-ahir va aparèixer el que pot ser el primer cas sospitós de vaca afectada per l'Encefalopatia Espongiforme Bovina (EBB) a Mallorca. El pagès Joan Rigo, que ahir estava visiblement afectat, renuncià a fer segons quins tipus de declaracions «perquè ara és l'administració la que té la darrera paraula.

De tal manera que ara només cal esperar el resultat del segon text priònic. Si dóna positiu serà una autèntica ruïna», ha conclòs Rigo. El cas de la vaca boja detectada a aquesta explotació de Campos, una de les més importants de Mallorca, s'havia alimentat durant tota la seva vida de pinsos naturals elaborats a partir de cereals com l'ordi, blat de moro, soja i cotó. «A més els pinsos sempre els hem elaborat a la nostra pròpia finca amb la màquina mescladora d'aliments unifeed», ha explicat Joan Rigo.

Així mateix, Rigo ha assegurat que «a la nostra explotació des dels anys noranta no donam pinsos animals a les nostres vaques, amb la qual cosa no entenem com una d'elles pot haver contret la malaltia». Segons el pagès es podria tractar d'una mutació genètica», els motius de la qual «són molt confusos». D'altra banda, el ramader de Can Francina ha explicat la «incoherència» que significa el sacrifici massiu de tots els bòvids que integren l'explotació, tenint en compte que es tracta d'unes vaques frisones productores de llet que en cap cas no van destinades al consum humà a través de la carn.

El pagès va recordar que arribar a aconseguir una explotació ramadera d'aquestes característiques «costa la suor de molts anys de treball, que mai ningú no podrà compensar, ni tan sols amb subvencions», va apuntar Rigo. En qualsevol cas, si es confirmàs el primer cas de vaca boja a Mallorca s'iniciaran un seguit de qüestions envers les causes que poden provocar la malaltia. En aquest cas, la vaca de l'explotació ramadera havia estat sempre alimentada amb pinsos naturals de cereals i mai no n'havia consumit de càrnics, com altres casos detectats a la Península. Per tant, es podria obrir un debat envers aquest tema.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.