bruma
  • Màx: 28°
  • Mín: 19°
19°

Sancions de fins a 400 milions per no presentar estudi d'impacte ambiental

El Ministeri de Medi Ambient amplia els projectes obligats a complir aquest requisit

59152
A la imatge, les obres de prolongació de la línia de tren de sa Pobla.

El Govern central ha aprovat una llei de modificació del decret d'avaluació d'impacte ambiental que estableix sancions de fins a 400 milions de pessetes en els casos d'infraccions molt greus. A través d'aquesta legislació, el Ministeri de Medi Ambient, amb Jaume Matas al capdavant, fixa els criteris per determinar les repercussions de determinats projectes públics i privats sobre el medi ambient, potenciant la prevenció de contaminacions i danys econòmics abans de combatre posteriorment els seus efectes.

Els projectes, públics o privats, inclosos en l'obligació de presentar un estudi d'impacte ambiental són nombrosos i abracen els següents grups: agricultura, silvicultura, aqüicultura i ramaderia; indústries extractives; mineria subterrània; dragatges; indústries energètiques; centrals tèrmiques i nuclears; indústries siderúrgiques i del mineral, producció i elaboració de metalls; indústries químiques, petroquímiques, tèxtils i papereres; projectes d'infraestructures (carreteres, línies de ferrocarril, aeroports, ports i obres costaneres); projectes d'enginyeria hidràulica i de gestió de l'aigua; i abocadors i tractament i gestió de residus.

Si s'ubiquen a zones ecològicament sensibles, també hi estarien inclosos altres tipus d'actuacions molt específiques i peculiars: projectes de reg; concentracions parcel·làries; instal·lacions de canonades de transport de productes químics, gas o petroli; esteses elèctriques aèries de més de 3 quilòmetres de longitud; parcs eòlics; depuradores d'aigües residuals; aeròdroms; urbanitzacions i complexos hotelers amb construccions associades com centres comercials i aparcaments; parcs temàtics; desviament de torrents; conduccions d'aigua a llarga distància, etc. És cert que la majoria d'aquestes actuacions solen ser de certa magnitud, i de fet la llei estableix les dimensions i els efectes mínims per estar sotmeses a la presentació d'estudis d'impacte ambiental.

No obstant això, un dels objectius de la nova llei és, en compliment de directives de la Unió Europea, eliminar les incerteses existents sobre l'obligació de l'avaluació d'impacte ambiental a determinats projectes que podríem denominar «menors». Una de les conseqüencies d'aquesta mesura és evitar que, anticipadament, l'Administració eximeixi del procediment d'avaluació d'impacte ambiental blocs i grups sencers d'aquests projectes «menors». Així, la legislació incorporada fixa criteris que permetin conèixer, en primer terme, si cal o no l'estudi d'impacte ambiental. D'aquesta manera, la decisió de l'Adminsitració sobre l'obligació de l'estudi s'estudiarà cas per cas.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.