cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
22°

L'economia de Balears creix un 4'09% durant el primer trimestre de l'any

Mesquida pronostica un increment del 4'02% pel 2001 i un alentiment econòmic «mínim»

El conseller d'Hisenda, Joan Mesquida, anuncià ahir que l'economia balear ha crescut un 4'09% durant el primer trimestre del 2001, i afegí que en conseqüència el Govern ha modificat la seva previsió per al total de l'any, passant del 3'5% a un 4'02%. Aquest percentatge és notablement superior al creixement previst per al total de l'economia espanyola, quantificat en un 3'2%, com també a l'esperat per al conjunt d'economies de la zona euro, xifrat en un 2'7%. S'ha de recordar que l'any 2000 es va créixer un 4'14%, i que durant el primer trimestre de l'any passat l'increment del PIB registrat fou del 7'51%.

A la llum d'aquestes dades, Mesquida afirmà que l'economia balear «es troba en una situació d'estabilitat i d'equilibri», i afegí que «la consolidació del creixement dels anys anteriors ha possibilitat que la desacceleració econòmica que pronostiquen la majoria d'entitats econòmiques internacionals sigui tímida per a l'Arxipèlag».

L'única incògnita, segons afirmà el conseller, és el factor exogen de veure fins on arribarà l'increment del preu del petroli, atesa la situació d'inestabilitat política a l'Orient Mitjà "principal productor de cru" com també la creixent demanda dels EUA. Són elements que estan fent pujar el preu del barril de brend, s'estan pagant al voltant de 24 dòlars per barril.

Segons les previsions de la Conselleria, el sector serveis creixerà durant el 2001 un 3'85%, per generar el 81% del PIB total balear "un 0'12 menys que l'any passat. Aquest sector, evidentment el més dinàmic, abocarà al voltant de 2'6 bilions de pessetes en l'economia balear. El sector que més creixerà, però, serà la construcció i se situarà en el 6'85%; però observant el seu comportament els darrers anys, s'hi veu un alentiment. En concret, l'any 1999 el creixement fou de l'11% i l'any 2000 del 8'4%.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.