algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 22°
24°

Les Balears són la menys endeutada entre les primeres comunitats de l'Estat

Els experts consideren que el dèficit autonòmic només suposa el 10% del sector públic

86006
L'assumpció de competències, com ara la sanitat, suposa, en la major part dels casos, importants inversions en infraestructures.

El nivell d'endeutament de les Balears se situa en el 27% dels seus ingressos, segons l'estudi realitzat per l'empresa Standard & Poor's, especialista en l'avaluació de la solvència financera de les Administracions Públiques, per al Govern balear.

L'anàlisi signada per la directora d'aquesta consultora, Myriam Fernández de Heredia, estableix que les Balears tenen el nivell d'endeutament més baix de les deu comunitats autònomes espanyoles estudiades (Andalusia, Aragó, Canàries, Catalunya, Galícia, Madrid, Navarra, el País Basc i el País Valencià), i també dels estats alemanys i d'altres països europeus.

Així, mentre la mitjana regional espanyola està en el 49%, les Balears queden molt per sota d'aquest percentatge. Per damunt, es troben Aragó (83%), Galícia (81%), Navarra (70%), Andalusia (61%) i el País Valencià (58%).

Aquesta experta ha intentat desdramatitzar les estadístiques fetes públiques pel Govern central i organismes financers espanyols sobre el grau d'endeutament de les autonomies. Standard & Poor's, que qualifica els governs regionals des de fa deu anys, assenyala que la situació «no és alarmant», malgrat que el creixement del deute hagi estat significatiu en la darrera dècada.

Segons Fernández de Heredia, l'endeutament és una font de finançament que utilitzen els governs regionals europeus. La relativa joventut de les autonomies espanyoles que, clar, començaren a funcionar amb un nivell de deute zero, ha sofert un creixement «elevat i justificable per l'assumpció de competències, que comporta un increment significatiu de la despesa».

D'acord amb l'estudi realitzat per Standard & Poor's, «sempre que el creixement del deute no es descontroli i la regió pugui complir amb els seus compromisos de pagament sense comprometre la seva execució pressupostària futura, l'endeutament és una font de finançament legítima que, a més a més, s'utilitza molt freqüentment a tot el continent».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.