algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 18°
18°

Els valors històrics del temps no serveixen

Els meteoròlegs adverteixen d'un increment generalitzat de les temperatures a les Balears

L'increment mitjà de les temperatures a les Illes Balears en els darrers anys han convertit en inservibles les prediccions amb caràcter històric i les comparatives que fan els meteoròlegs a l'Arxipèlag. Així ho va confirmar a Diari de Balears el cap de la secció d'estudis del centre meteorològic a les Illes Balears, José Antonio Guijarro, que va explicar que «constantment ens trobam amb variacions estranyes del temps, amb temperatures molt més elevades del que era normal fins ara a les Illes. Això fa que els valors de referència que fins ara consideràvem normals hagin perdut aquest valor com a punt de referència i que ens hàgim de plantejar la possibilitat de canviar aquests valors de referència històrics».

La situació és més greu del que sembla a primera vista, perquè bona part de la predicció climatològica es basa en l'observació durant anys de com es comporta el temps. «Fins ara els canvis eren mínims d'un any per un altre, podien correspondre a situacions cícliques de sequera o a comportaments externs molt poc variables, ara ens trobam amb canvis i rècords de temperatures històrics cada dos per tres, la història ens aporta poc sobre el que s'ha d'esperar del temps».

Així, actualment s'està vivint una de les primaveres més variables dels darrers anys, amb temperatures molt altes en determinats dies i descensos tèrmics molt acusats entre uns dies i uns altres. «Durant el mes de març vàrem arribar a un rècord històric de temperatures màximes, totalment insòlites, amb per exemple 32 graus a Lluc el dia 23. Això ha fet que quan el temps ha tornat a la normalitat la sensació de fred hagi augmentat de forma considerable». Però el que preocupa aquest científic és que el temps es faci de cada vegada més variable «i per tant molt més difícil de preveure. Ja sabem que la primavera és una època de variabilitat absoluta, però dins uns paràmetres concrets».

Preocupant

La situació climatològica a nivell mundial és molt preocupant. Els nostres pols es fonen, les emissions de gasos continuen i Bush no vol fer res perquè la potència que més contamina en el món deixi de fer-ho. Molts de nosaltres estam començant a patir un canvi climàtic que alguns pensaven que mai no arribaria. Què hauran de patir les generacions futures?

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.