El PSIB reclama la dimissió de Matas per la «tupinada» del cas Formentera

El ministre de Medi Ambient diu que les institucions han de fomentar el vot dels ciutadans

TW
0

El Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB) demanà ahir la dimissió del president del Partit Popular illenc i ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, després de conèixer-se l'informe elaborat per l'exassessor de la Conselleria de Presidència en temps de Govern del PP, Miquel Segura, en el qual s'apunta l'estratègia i consideracions personals de com captar els vots dels immigrants sud-americans, especialment argentins, per a les eleccions autonòmiques i municipals del 1999. El diputat Antoni Diéguez digué que l'informe confirma la implicació de l'ex-Govern i que els vots dels argentins a Formentera no eren una casualitat ni conseqüència d'una feina política neutra i legítima, «sinó una conspiració preparada des de l'Executiu».

Les filtracions d'aquest informe són, per Diéguez, «una conseqüència de la fractura interna del PP perquè no estan convençuts del lideratge de Matas». El diputat socialista digué que els ciutadans «no han de suportar la vergonya de tenir un ministre illenc qüestionat per un tema tan greu com el frau electoral». Diéguez definí el cas Formentera com «la més important tupinada de la història moderna d'Espanya». El ministre de Medi Ambient, que viatjà ahir a Mallorca, se defensà dient que el cas Formentera «és un escàndol polític inventat pel Pacte de Progrés» i assenyalà que els membres del seu ex-Govern actuaren correctament.

Jaume Matas acusa de manca de fonament les denúncies d'utilitzar doblers públics en benefici del partit polític governant (PP) i assegurà que «aquest és el tipus de fer política de l'actual Govern als que hem d'acostumar-nos». El ministre augurà que davant noves convocatòries electorals «aquests tipus de papers sortiran més habitualment». Matas afegí que les institucions «tenen el dret i el deure de fomentar el vot de tots els ciutadans amb dret a votar» i precisà que «em semblaria malament si es fes de forma partidista, però estic convençut que no s'ha fet així».

També l'exassessor de Presidència, Miquel Segura, rebutjà que Matas i l'exconsellera de Presidència i diputada del PP al Congrés, Rosa Estaràs, coneguessin els seus informes. «Eren anotacions de caràcter literari i personal», digué. Segura, excap de premsa de Presidència, afirmà que Rosa Estaràs li havia transmès «l'especial sensibilitat de Matas envers els immigrants» i que era el moment adequat per institucionalitzar les relacions. L'exassessor assegurà que de les converses mantingudes amb els dirigents de les cases regionals a Sud-amèrica, les peticions més urgents eren la tramitació administrativa per cobrar les pensions no contributives i també per poder votar en les eleccions.