L'Obra Cultural Balear, que presideix Antoni Mir, ha presentat una proposta a tots els grups parlamentaris perquè en la tramitació del projecte de llei d'ordenació del comerç de les Balears que elabora la vicepresidència econòmica del Govern encapçalada per Pere Sampol no es perdi l'ocasió d'incorporar al text bàsic, que regularà un àmbit tan essencial com són els establiments comercials, els principis bàsics de la Llei del català.
Volen donar una empenta al principi d'igualtat legal i pràctica de les dues llengües oficials de la nostra comunitat en aquest projecte de llei i ho volen fer per «evitar que gairebé en el 85% dels comerços de Balears els consumidors no tenguin garantia de ser atesos en català».
Des de l'OCB consideren que és el moment oportú per introduir aquests canvis concrets perquè, precisament, «ara més que mai la nostra llengua es troba en seriós perill de minorització massiva i fins i tot de desaparició». Així presenten un text alternatiu de l'article 8 de l'esmentat projecte de llei perquè no es faci un greuge comparatiu entre els establiments de detall i el comerç minorista.
Proposen igualment la necessitat que el Govern reguli «l'ús d'un distintiu que, col·locat en lloc ben visible a l'interior i a l'exterior dels establiments, informi de manera sistemàtica i comprensible els destinataris i consumidors dels seus drets lingüístics». Així, exigeixen l'obligatorietat que els avisos, senyalitzacions, rètols, cartells d'informació general i particular i ofertes de serveis o productes siguin redactats o emesos, almenys, en català.
I si es fa servir qualsevol altra llengua consideren que el missatge emès o difós en català haurà d'aparèixer en primer lloc i tenir una ubicació, dimensió superficial i durada preeminents. També demanen que el projecte legislatiu inclogui un apartat per obligar «les administracions públiques a promoure l'ús progressiu de la llengua catalana en totes les activitats regulades per aquesta llei, com també als rètols, símbols i distintius dels establiments comercials».