El conseller d'Agricultura i Pesca, Mateu Morro, informà ahir en el Parlament balear que, fins que no es posi en marxa la incineradora específica, instal·lació que podria tardar un any, les vaques mortes i sacrificades a les Balears seran enterrades, amb les degudes condicions de seguretat, o convertides en farines que posteriorment podrien ser incinerades a Son Reus.
La Conselleria maneja aquestes dues opcions a l'espera del funcionament d'una incineradora de vaques mortes o sacrificades a les Illes. De fet, els enterraments ja es duen a terme (sobretot a Mallorca i a Menorca, ja que a Eivissa el boví és molt escàs) amb un marc normatiu emparat en un reglament estatal, que estableix les condicions d'impermeabilització i desinfecció. A més, s'hi apliquen capes de calç per evitar l'acció dels carronyaires.
A més d'això, la Conselleria ha posat en marxa, també aplicant normatives estatals i europees, la contractació de vuit manescals que s'afegiran als que ja presten servei, per fer efectiu el control i la certificació veterinària de totes les vaques de les Balears. Aquest control inclourà informació sobre l'origen i els moviments de venda dels animals, i servirà per a un etiquetatge facultatiu de la carn. D'aquesta manera, totes les característiques de la carn es veuran reflectides a l'etiqueta.
A través d'aquest servei, es controlarà l'alimentació i els tractaments que han rebut les vaques. Cal dir que aquesta iniciativa no només es relaciona amb l'encefalopatia espongiforme bovina (EEB), més coneguda com a mal de les vaques boges, ja que també es vigilaran altres malalties. En aquest sentit, s'expediran certificats que garantiran el bon estat de la carn. Cap boví no podrà anar a l'escorxador sense totes aquestes garanties sanitàries.