El director general de Recursos Hídrics, Antoni Rodríguez Perea, ratificà ahir la dessalació com «la darrera opció de subministrament d'aigua o, si cal, com a mesura complementària que pot servir per a la recuperació dels aqüífers».
Rodríguez Perea va fer aquestes manifestacions ahir horabaixa, durant la seva ponència, sobre política de l'aigua a les Illes Balears, en el I Congrés Balears 2015 L'aigua i la seva gestió, perspectives de futur, organitzat per Sa Nostra i celebrat a l'edifici d'aquesta caixa d'estalvis a Son Fuster, a Palma. Precisament, la ponència del director general tancà el congrés abans de la cerimònia de cloenda, presidida pel president del Govern de les Illes Balears, Francesc Antich.
Perea defensà la nova política d'aigües del Pacte de Progrés, «que aporta noves solucions en una gestió sostenible i integrada dels recursos hídrics que té en compte tots els factors que hi intervenen, inclosa la gestió de la demanda». En aquesta alternativa de gestió, segons el director general, «la dessalació, sobre la qual es fa molta literatura, és una darrera opció que s'ha d'aplicar quan no queda altre remei».
El responsable autonòmic indicà que la millor manera d'evitar els efectes de la sequera és amb una bona gestió. «Moltes vegades es justifica la dessalació per recuperar els aqüífers, però a Eivissa la dessalació és protagonista i els aqüífers estan molt malament. Això és fruit de la mala gestió anterior». Rodríguez Perea recordà, amb gràfics, que «els aqüífers de les Illes presenten un nivell de cada vegada més baix i augmenta la seva salinització. Com a reserva estratègica, hem d'aconseguir equilibrar els nivells dels aqüífers. Però mentrestant, la demanda creix perquè únicament s'ha gestionat l'oferta, han proliferat els pous il·legals, no hi ha una autoritat hidràulica real i el pla hidrològic balear està en tramitació».