El Col·legi d'Apotecaris reivindica la proximitat del farmacèutic a la societat

Celebra el centenari quan la nova legislació minva el seu poder decisori

TW
0

El Col·legi d'Apotecaris de les Balears celebra enguany el seu primer centenari en un context d'agitació: d'una banda, les innovacions legislatives per a la reducció de la despesa farmacèutica; d'una altra banda, la lluita vella perquè es reconegui la funció del titular de farmàcia com a consultor o prescriptor.

El president col·legial, Antoni Real, recordà ahir en la presentació dels actes que els professionals de farmàcia tenen un «valor afegit» que impedeix de considerar els seus establiments com a comerços vulgars; en el mateix sentit s'han pronunciat altres veus del col·lectiu, perquè tot i que l'apotecari no fa de metge, serveix per descongestionar els centres de salut "i tota la xarxa d'atenció primària, en general" sense rebre compensació econòmica per la consulta efectuada.

En aquest sentit es manifestava ahir el coordinador dels actes del centenari, Pere Fornés, en la presentació del llibre commemoratiu La farmàcia a les Illes Balears, publicat per Lleonard Muntaner en col·laboració amb Francesc Bujosa i Joan March. Profusament il·lustrat amb dades i història contrastades, el tiratge del llibre és de 1.500 exemplars.

Els actuals responsables del Col·legi defensaren la proximitat de l'apotecari al ciutadà, la «presència del farmacèutic dins la realitat social quotidiana», alhora que la «inequívoca voluntat de servei que ha caracteritzat la professió al llarg del temps». Els actes del centenari a les Illes començaran el dia 30 vinent, amb la conferència de l'historiador Josep Maria Suñé sobre Ordenació farmacèutica i comunitats autònomes.