cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.04°

«Puc ser un perill perquè no tenc cap aspiració política: protegesc els infants»

Javier Barés és l'actual director de l'Oficina de Defensa dels Drets de Menors

Javier Barés, basc de naixement però resident a l'Illa des del 79, ha dedicat tota la seva vida professional a treballar amb els menors. Arribà a Mallorca estant a Aspace (Associació de Paràlisi Cerebral); treballà al Tribunal Tutelar de Menors; fou el soci número u dels GREC, entitat que fundà amb altres membres; ha dirigit programes de garantia social i fent d'autònom ha dut a la pràtica la teràpia Gestalt, corrent humanista que reforça la part positiva enlloc de la patològica. Ara és el director de l'Oficina de Defensa dels Drets de Menor i ho deixà clar, «el director de l'Oficina perquè el Defensor del Poble és una figura que ha de crear el Parlament».

"La setmana passada vostè denuncià un possible maltractament institucional a Natzaret. Què passa realment? 
"Hi ha aspectes del funcionament que poden millorar, jo només pretenia fer una recomanació.

"Hi conviuen nins de massa edats plegats? 
"Hi ha nins de moltes edats, però també hi ha queixes dels treballadors. CCOO ho ha denunciat. No pretenia que la meva denúncia fos tan impactant. Vaig ser un poc innocent. Ara bé, creia que en parlar de maltractament institucional, que ja havia sortit als diaris, ho sabrien interpretar.

"I no va ser així? 
"No, jo no feia referència a una situció concreta sinó a un procés, manca qualitat en l'atempció que rep el menor, haurien de dedicar més hores, el nombre de professionals és insuficient a més falta formació, l'alimentació no és la correcta. No em referia que patís la integritat física o que es produïssin abusos sexuals, però una televisió ho interpretà així. L'impacte va ser massa fort.

"I com així el director de l'Oficina dels Menors anà a investigar Natzaret? 
"Perquè rebérem les queixes de professionals que hi treballen, tres en concret i no ens podíem quedar així. Tothom sabia que Natzaret no funcionava bé, jo no volia ser la quarta o cinquena part que tampoc no fa res. A més vull dir que l'informe inicialment afecta l'empresa no el treballador, la feina que fan és molt dura i jo ho sé, en cap moment me fic amb aquest col·lectiu. Sabia que el Consell havia de recuperar el programa per desembre i l'informe el vaig fer perquè no es repeteixin els errors, perquè no hi tornin caure. Era una aportació tècnica que els afavoria.

"Ja heu visitat el Pinaret? 
"No, esperam rebre el permís de la Direcció General de Menors. El Pinaret també el du una empresa privada, Diagrama Intervenció, que acaba el programa en desembre. Si hi anam abans podrem detectar punts que es poden millorar com passà a Natzaret, els podem facilitar la feina encara que ara ho han viscut com una amenaça.

"Si avisau ja saben que hi anau. 
"Si amb el fet que els avises ells arreglen coses, ja està bé. La intenció no és: ara us he agafat! A Natzaret, l'anàlisis es féu durant molts mesos perquè faltava molta documentació. Al Burundi no estaria bé demanar segons quins requisists. Però, aquí amb tanta riquesa com tenim, em d'anar a detectar deficiències i solucionar-les. Ja sé que és més rendible invertir en altres assumptes polítics, però jo no tenc cap aspiració política; si no els agrat que em llevin. La meva figura està preservada de qualsevol línia política, jo he de mirar per defensar els drets del menor i això no m'impedeix que pugui criticar la tasca que fa la Conselleria. A la llarga som una persona perillosa perquè no tenc aspiracions polítiques.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.