algo de nubes
  • Màx: 15.65°
  • Mín: 7.61°
16°

De marc d'acollida dels ciutadans a seu d'importants multinacionals

Els establiments s'han venut o reformat, ja no s'assemblen als d'abans

Durant molts anys el Born va ser el centre neuràlgic de Palma. La jovenalla i les parelletes passetjaven amunt i avall; darrere, darrere, hi anava la mare de l'al·lota acompanyada de la germana petita vigilant de prop. Però tot aquest món va anar esborrant-se a mesura que la televisió entrà dins les cases i la població es motoritzà. Els primers sis-cents, les primeres lambretes i el creixement de la ciutat cap a l'extraradi acabaren amb la vida del Born. A tot això s'hi sumaren les segones residències.

L'esplendor de principi de segle a final dels 60 començà a minar, els locals es venien i transformaven. La fesonomia del Born canviava. Miquel Sureda, l'amo del Yate Rizz, recordava ahir que d'aquell temps només persisteix ara el bar Bosch reformat. «A davant hi havia el restaurant Tritón, més a l'esquerre el bar Madrid al costat del cine Born, desaparegut els 80, que ara és Zara. També hi havia el Fígaro i el quiosc Baleares i allà on hi ha Iberia es trobava el restaurant Jordà, que en els seixanta va desaparèixer. Si seguíem cap avall trobàvem la Fonda Túnel, que encara existeix però no té res a veure amb el que hi havia abans. Al cap de cantó hi ha el bar Exprés, Condal i ca s'Andritxol, que avui és el cafè Lírico».

A més, eren famoses les granges. La granja Reus on ara hi ha C&A i la granja Royal del carrer de Sant Feliu. També hi havia el bar Miami devora el cine Born i el Formentor i el Riscal, que era centre de reunions dels intel·lectuals dels anys 50 i principi dels 60, estava a la plaça de la Reina.

Durant tots aquests any d'història, el Born no només ha viscut la modernització, també una inundació sonada de l'any 94. «Record que els turistes es posaren els banyadors i partiren a anar a la plaça de les Tortugues. Va fer una ploguda tan forta que totes les carderneres caigueren dels arbres, n'agafaren més de 50, les eixugaren i el sendemà les amorallaren de bell nou», ens explicava Sureda. La modernització ha subtituït tots els edificis que mantenien aquests records, ara els antics propietaris han venut el local a multinacionals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.