algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 10°
10°

Yate Rizz, el darrer reducte de l'antic Born

El restaurant, que es localitza al començament del passeig, s'obrí al 37 quan era la Fonda Central

Yate Rizz és el darrer reducte del Born que ha sobreviscut intacte al pas del temps, tant és així que en entrar-hi sembla com si de cop es reculàs 30 o 40 anys enrere. Les parets empaperades encara conserven part de l'antiga decoració, pintures de peixos i miralls en vasa de timó, també un salvadides que porta inscrit «toiletes» informant-ne de la local·lització. La barra, més curta que abans, conserva el seu encant i a dins encara té etiquetes que enumeren els seients.

Darrere, un caramull de botelles de grapa i altres begudes que fa estona que no s'estilen omplen els prestatges i uns interruptors de llum d'aquests rodons, de quan degueren obrir, separen dos quadres i devora un mirall de motllura dorada. Just damunt una xemeneia petita, que hi ha més enllà, un peix que sembla de fusta i un Sant Pancraci i unes lletres amb la data d'inaguració: 1937, i un cartell que penja anunciant «cerramos los domingos». «El va obrir el meu sogre», comentava Rosita Ramírez. El seu home, que a part de propietari també n'és el cuiner d'aquest peculiar restaurant, recordà ahir que «els meus pares tenien el Club de Regates, però, en temps del Movimiento bomberdejaren el port de Palma i ell es quedà sense feina així que decidí muntar la Fonda Central, així es deia a l'any 37. Al 42 va ser reformada, llavors li volgueren posar Ritz però la cadena hotelera tingué el nom registrat». Miquel Sureda explica que el nom de Yate Rizz neix de la passió que tenia el seu pare pel vaixell Nize de l'arxíduc Lluís Salvador. «Sempre estava fondejat a la dàrsena de Portopí i mon pare, nascut a Can Barbarà, el veia cada dia. Ell decorà la fonda com el vaixell Nize».

Al primer pis encara es conserven les pintures de les parets: Ulls de bous amb paisatges a l'interior que reprodueixen part de la façana marítima de Palma. Sureda recorda que la primera crisi del restaurant la visqueren quan encara es deia Fonda Central. «Els marins del Baleares n'eren assidus. Així que quan torpedejaren el creuer moriren devers 300 marins i nosaltres patírem una petita crisis, els nostres clients eren morts».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.