El Caserío apuja el preu pel formatge que compra als pagesos de Menorca

Els llocs que no complesquin les normes de qualitat seran penalitzats

TW
0

La fàbrica d'El Caserío pagarà a partir del proper 1 de gener 24 pessetes més per quilo de formatge o quallada a les finques que entreguen el seu producte en unes òptimes condicions de qualitat, segons anuncià ahir el director de compres de lactis per Europa del grup Kraft, Marco Ardrizzini.

El nou sistema de «pagament per qualitat» es basarà en dos factors el grau d'acidesa (ph) i l'anàlisi de la llet utilitzada Kraft abonarà dotze pessetes més per quilo sempre que el nivell d'acidesa de la peça se situï entre el 4'6 i el 5'35, una condició que ja compleixen el 90% dels proveïdors de la planta.

La companyia també primarà amb altres dotze pessetes el compliment d'uns paràmetres higiènics equiparables als establiments per la Unió Europea per a la llet destinada directament al consum humà: contenir menys de 100.000 bacteris i 400.000 cèl·lules somàtiques.

L'assessor Francisco Tutzó explicà que «entre el 35 i el 40% de les 170 finques que ens entreguen la seva producció ja compleixen aquesta norma. Oferim a les restants tota la nostra col·laboració a través d'un programa de qualitat perquè puguin adaptar-se a aquest objectiu, ja que en cas contrari veuran penalitzat el pagament de la seva matèria primera». Malgrat això, explicà que «no es tracta d'una fita difícil d'aconseguir, ja que actualment tots els proveïdors de Coinga compleixen aquesta normativa».

El director d'operacions de Kraft a Espanya, Enzo Flor, assenyalà que amb aquestes mesures es persegueix una triple finalitat: augmentar la qualitat del producte, homogeneïtzar el seu sabor i contribuir a la rendibilitat de les finques, ja que complint aquests paràmetres milloraran la productivitat de la seva cabana. Els clients de Kraft no han de notar en el sabor del producte final que prové de 170 proveïdors diferents. Volem reafirmar el nostre compromís amb camp menorquí».

Amb l'establiment de les noves tarifes, Kraft assumeix un sobrecost anual pròxim als 60 milions de pessetes amb la compra de producció a Menorca, que actualment puja a 5.300 tones anuals. De la xifra total, una tercera part és formatge i la resta quallada.

Les finques que no compleixin aquests requisits sofriran una penalització econòmica per incentivar les millores. El preu del quilo de formatge o quallada es rebaixarà a 26 pessetes si no es compleix cap dels dos paràmetres establerts.

La penalització serà de sols 13 pessetes durant el període d'adaptació que es perllongarà entre gener i juny del 2001, amb el propòsit que les finques puguin aconseguir els nivells de qualitat exigits.

La multinacional presentà ahir les noves mesures als representants de Fagme, Agrame, Agrena, Unió de Pagesos, i les cooperatives agràries de Ciutadella i es Mercadal, en una reunió en la qual també assistiren el veterinari de l'Institut de Biologia Animal de Balears (Ibasa), Juan Bosco Marqués, i el responsable de compra de lactis de Kraft a Espanya, Ramon Lasurt.