Patrimoni declara BIC els edificis de Can Casasayas i Pensió Menorquina

Han passat 25 anys des que s'obrí l'expedient

TW
0

La Comissió de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca declararà enguany Bé d'Interès Cultural (BIC), en categoria de monument, el conjunt d'edificis modernistes can Casasayas i la Pensió Menorquina. Els edificis foren projectats per Francesc Roca i Simó (Palma, 1874-Madrid, 1940) i es troben situats a la plaça del Mercat de Palma.

Han hagut de passar 25 anys, un quart de segle, perquè aquests emblemàtics edificis del corrent d'Art Nouveau siguin protegits finalment amb la figura BIC. Després que l'antiga Comisión de Bellas Artes del Ministeri de Cultura de Madrid obrís un expedient favorable l'any 1974 de declaració de BIC d'aquest conjunt arquitectònic, no s'havia tornat a reactivar l'expedient. Patrimoni del CIM, que està fent feina precisament en la recuperació d'expedients paralitzats, proposà a mitjan enguany que es tramitàs de manera definitiva l'expedient. Fonts del CIM asseguraren que la «desídia» és la causa que aquests dos edificis «no hagin estat encara declarats BIC».

Segons el projecte original, els dos edificis havien de quedar units per un pont sobre el carrer de Santacília, però l'Ajuntament ho denegà. Can Casasayas es contruí entre el 1908 i 1910, i Pensió Menorquina, entre 1909-1911, on es denota una forta influència de les obres d'Antoni Gaudí, especialment de Casa Batlló o Casa Milà de Barcelona. Tot i que fou projectat per Roca i Simó, la direcció d'obres va ser finalitzada per Guillem Reynés, ja que l'arquitecte es traslladà a l'Argentina.

Els dos edificis foren reformats per José Oleza l'any 1940; posteriorment el 1994 l'edifici de l'antiga Pensió Menorquina va ser totalment remodelat pels arquitectes Gemma Tarragó i Joaquim Garcés per tal de convertir-lo en la seu de l'empresa d'assegurances Agrupacion Mutua, propietari de l'edifici. Can Casasayas pertany a propietaris particulars.