Els polítics de Cort reclamen més competències i finançament en el debat de la carta municipal

Els juristes explicaren els detalls tècnics sobre el text

TW
0

La carta municipal va viure ahir una veritable presentació en societat. Les entitats ciutadanes i els polítics varen protagonitzar un interessant debat sobre el contingut de la carta que ha d'esdevenir l'instrument perquè Palma sigui considerada capital de la comunitat autònoma de les Illes Balears de iude. El tinent de batle d'Infraestructures de la ciutat, José María Rodríguez, fou l'encarregat de presentar als assistents l'esborrany sobre el qual han treballat durant més de sis mesos totes les formacions polítiques amb representació en el consistori.

Aquest text, fruit del consens entre els portaveus municipals, fou presentat el setembre a les entitats ciutadanes, que ahir presentaren les seves primeres esmenes. Rodríguez explicà que «la capitalitat a què aspira Palma suposarà beneficis jurídics, econòmics i politicosocials». De fet, varen ser els juristes els encarregats d'obrir foc en una taula rodona en la qual participaren el misser i exregidor de Cort Antoni Verd; el cap de Serveis Jurídics de l'Ajuntament de Palma, Josep Lluís Alemany, i el secretari de la corporació, Agustí Estela.

Però sense cap mena de dubte, els ciutadans esperaren la intervenció dels diferents portaveus en el segon debat de la jornada. Així, la taula rodona «política» va comptar amb la presència de Ferran Trujillo (UM); Margalida Thomàs (EU-EV); Biel Barceló (PSM-EN); Antoni Roig (PSIB) i Joan Bauzà (PP). Ferran Trujillo va incidir en la necessitat de la descentralització administrativa i el fet que «aquest document suposa una oportunitat per apropar la ciutat a les barriades».

La portaveu d'EU va explicar que «un dels grans encerts del document és que aquest és obert i que hem aconseguit crear un mecanisme important de participació ciutadana», però reclamà lentitud i paciència en l'aprovació del text. Biel Barceló explicà que «Palma es mereix ser capital per la seva situació de macrocefàlia» i reclamà que «la institució més propera al ciutadà és la que ha de disposar d'un major nombre de competències». Així mateix, recordà la necessitat de donar solucions a l'àrea metropolitana, especialment en temes de transport i urbanisme.

El líder socialista, Antoni Roig, centrà la seva intervenció en la recuperació del dret de proximitat: «A les persones se'ls ha de donar solucions des de tan a prop com sigui possible».