algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.54°
17°

Els peixos usats contra la llengua blava poden ser nocius per als ecosistemes

Medi Ambient ja ha fet una primera amollada de gambúsies a les zones afectades

Els peixos que la Conselleria de Medi Ambient, en col·laboració amb la d'Agricultura, ha anunciat que utilitzarà per la lluita biològica contra els moscards Culicoides, transmissors de la «llengua blava», són considerats pels conservacionistes com una espècie exòtica nociva per als ecosistemes aquàtics i per a les comunitats naturals d'invertebrats aquàtics. Tot i això, Medi Ambient ja ha fet una primera amollada d'aquests peixets, anomenats en català «moixó de moscard» o «gambúsia», tot i que, segons fonts de Medi Ambient, l'amollada només s'ha fet de forma experimental en bases artificials i dipòsits de depuradores de la zona més afectada per la «llengua blava».

A més s'ha de tenir en compte que aquesta lluita biològica s'ha iniciat sense que encara no se sàpiga exactament quina és l'espècie de Culicoides que transmet la malaltia a Mallorca (poden ser almenys dues) i per tant no es coneix l'ecologia de les larves. Segons les informacions recollides per Diari de Balears i que ja es publicaren dilluns, algunes espècies de Culicoides no crien dins tolls d'aigua sinó dins el llim de les voreres, on la gambúsia seria inefectiva, i fins i tot davall els excrements humits de ramat vacú.

La gambúsia de Holbrook (Gambusia holbrooki) és un petit peixet originari de les zones temperades d'Amèrica que va ser introduït a Europa per aquariòfils alemanys l'any 1898 i que, per la seva voracitat contra les larves aquàtiques, es va utilitzar amb molt èxit per combatre la malària i per sanejar zones lacustres abans inhabitables. A principis de segle aquesta espècie va ser introduïda a Espanya amb aquesta finalitat sanitària pel naturalista aragonès Odón de Buen (fundador del laboratori oceanogràfic de Palma), i als anys 20 s'introduí, també per combatre el paludisme, a l'Albufera, on de llavors ençà forma part de la seva fauna. Darrerament també ha ocupat altres hàbitats seminaturals de l'illa, com per exemple el torrent Major de Sóller.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.