«Però... quins llibres he de comprar als fills?»

Alguns col·legis privats no faciliten als pares el llistat per evitar que vagin a una gran superfície

TW
0

La liberalització dels descomptes en els llibres de text ha originat tant la satisfacció de les associacions de consumidors, que veuen la possibilitat d'abaratir la despesa creada pels alumnes a l'inici de curs (calculada en més de 24.000 pessetes), com la indignació dels gremis de llibreters (els quals perden la seva qualitat com a assessors i alhora els beneficis de les millors vendes anuals). Terceres convidades en aquest debat, les associacions de mares i pares d'alumnes recorden que la seva reivindicació no és assolir un descompte determinat en l'adquisició dels llibres, sinó la seva gratuïtat plena: ja l'any 1990 "vuit anys abans de la transferència competencial en matèria educativa no universitària", la Federació de pares i mares a les Illes va fer aquesta petició; ara fa un any i mig, una proposició de llei semblant arribà al Congrés dels Diputats, però fou tomada pel grup popular, majoritari.

Mentrestant, els grans beneficiaris de la liberalització sembla que són els col·legis privats: la Direcció General d'Inspecció ha rebut no menys de mitja dotzena de queixes formulades per pares que havien estat «aconsellats», de manera més o manco directa, a comprar els llibres de text per als seus fills en determinats establiments comercials, vinculats amb el centre d'estudis. Per entendre que aquest nombre de queixes no és tan minso com sembla, paga la pena pensar que quan Inspecció ha demanat la formulació d'una denúncia escrita, cap dels progenitors no l'ha efectuada. A més, cal considerar que la major part de queixes no es reben directament a aquest departament, sinó a la Direcció General de Consum, la qual deriva les queixes fermes a Educació. És evident que aquest primer filtre minva el nombre de queixes que arriben a la Conselleria que presideix Damià Pons; tant "almanco" com les telefonades que arriben a Inspecció que esdevenen denúncies fermes. Cap ni una no ho fa, segons confirma aquest sotsdepartament en mans de Bartomeu Llinàs i Ferrà.

Els problemes de la liberalització dels descomptes en la venda dels llibres de text han suposat la consolidació d'una «picaresca» per part d'alguns centres educatius: hi ha queixes sobre determinats establiments que es neguen a facilitar als pares la relació dels llibres exigits, forçant-los d'aquesta manera a visitar la llibreria contractada pel centre. A més, emperò, la diferència dels descomptes que pot oferir una llibreria tradicional i una gran superfície (al voltant d'un 10 per cent de marge) afecta de manera clara les illes en què els gran magatzems no tenen una presència destacada, és a dir: totes llevat de Mallorca.