algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
15°

Unió de Pagesos farà una tractorada contra la pujada del preu del gasoil

La mobilització es convocarà el setembre i pot acabar davant Delegació del Govern

87692
Han dit prou «a les pujades del gasoil» i a «la passivitat del Govern d'Aznar».

Unió de Pagesos (UPM) mobilitzarà el setembre tots els seus afiliats per protestar contra la contínua pujada del gasoil B o gasoil agrícola. Les mobilitzacions inclouran tractorades i altres accions de protesta que probablement culminaran davant Delegació de Govern. Els pagesos responsabilitzen el Govern central de mostrar-se passiu davant la problemàtica del sector.

El dia concret de protesta queda pendent per determinar, ja que la idea de la Unió de Pagesos és mobilitzar-se el mateix dia que ho facin els pagesos de la Península per aconseguir un millor ressò. Es dóna la circumstància a més que les dues coordinadores estatals dels pagesos, COAC i Asaja, s'han de reunir per estudiar la possibilitat d'unir-se per fer una gran acció de protesta. Unió de Pagesos pertany a la COAC mentre que la Federació Agrícola Ramadera Balear (FARB) a Asaja. Això podria suposar que les dues associacions de les Illes s'ajuntassin. Unió de Pagesos independentment del que es decideixi a Madrid farà la tractorada a Mallorca. Per part de la FARB, el tema s'està estudiant.

El president de la patronal agrícola Fernando Dameto es va mostrar ahir prudent respecte a aquest tema. Dameto afirmà que «ara ens hem de reunir amb els representants sectorials perquè comuniquin la situació a les bases i decidir el que hem de fer». Dameto reconegué que les bases «estan indignades i preocupades i que estam disposats a qualsevol manifestació» i recorda que Asaja ja es va manifestar el 27 de maig. Per acabar, el responsable de la FARB declarà que «les pujades del gasoil s'estan convertint en un problema dramàtic i greu per al sector».

Per una altra banda, Joan Mas, coordinador d'Unió de Pagesos, insistí que és necessari «adaptar el preu del gasoil a les necessitats dels agricultors» i xifrà en unes 46 pessetes el litre el preu que s'hauria de pagar perquè el pagès no perdés doblers. En canvi recordà que amb «les contínues pujades, el gasoil B ja està situat entre les 80 i les 83 pessetes el litre». En aquest sentit, Mas afirmà que des de març de 1999 a març del 2000 el gasoil agrícola és el combustible que més ha pujat. «El gasoil A s'ha incrementat durant aquest període un 21 per cent, la benzina normal devers un 28 per cent i el gasoil B, en canvi, un 50 per cent. Això demostra que els pagesos som els més perjudicats», diu.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.