El president de l'Institut d'Estudis Ecològics (Inese), Mateu Picornell, exigí ahir la «urgent derogació» de la Llei General Turística (LGT) fruit de la seva «ineficàcia» i els seus «efectes negatius», entre els quals destacà com el més important l'«obstaculització» al Pla d'Ordenació de l'Oferta Turística (POOT). Picornell criticà que els municipis «burlin i no respectin» el POOT; «només hi ha 6 ajuntaments que s'hi han adaptat». Advocà per un «POOT global» que inclogui el control del sòl urbà, residencial i d'allotjament turístic edificable, que elimini les contradiccions de la LGT que li resten efectivitat.
Aquestes declaracions les realitzà ahir, al costat del cap de Medi Ambient i Natura del CIM, Miquel Àngel Borràs, en la presentació de les II Jornades sobre Turisme i Medi Ambient de les Balears, que es faran entre el 18 i el 21 d'octubre a l'Escola d'Hoteleria de la UIB. L'Inese vol crear un «nou debat social turístic», atès que «el turisme ara està en greu perill i és la mateixa societat resident la que en detecta, nota i rep els efectes negatiu, i la seva evolució augmenta la insostenibilitat».
També afegeix que els problemes de l'activitat econòmica del ram vacacional afecta tothom i «ja no es poden resoldre sectorialment o cercar solucions amb el consens dels rams empresarials, sinó que aquest ha de ser amb tota la societat». Per tant, «fan falta mesures polítiques urgents, conscients, serioses i valentes. Ja no es pot perdre més temps». Picornell resumí els perills del desenvolupisme turístic actual en tres. El primer el qualificà de caràcter «estructural», conseqüència de la seva «evolució anàrquica», sense cap planificació equilibrada i resultat d'antigues seqüeles que ho han posat més difícil de cada vegada.