Les infraccions a la costa s'incrementen de manera considerable durant l'estiu. Moltes vegades l'oci no és compatible amb la legalitat. Per aquest motiu la Direcció General de Costes del Ministeri de Medi Ambient no s'atura d'obrir expedients que en alguns casos superen el milió de pessetes.
Entre els darrers expedients que ha tramitat l'Administració en figura un que fa referència al vessament d'aigua de piscina a la mar sense autorització a Penyes Roges, en el terme municipal de Calvià. I és que la mar, com diuen els científics i els ecologistes, «no es pot continuar penssant que és un gran abocador». Això no obstant, hi ha qui aprofita la proximitat de la mar per abocar-hi tot tipus d'aigües. Però aquest tipus d'infraccions és pitjor quan qui les comet no són els particulars sinó empreses turístiques amb ànim de lucre que contaminen la mar a nivell industrial.
Aquest és el cas d'un hotel situat a Formentera que podria rebre una multa de cent mil pessetes per amollar aigües residuals a la costa dels Arenals. D'altra banda, alguns banyistes hauran agraït a Costes que hagi, per exemple, obert un expedient contra una societat per navegar amb una embarcació pneumàtica a «gran velocitat» a menys de 200 metres de la platja i 50 metres de la costa de la zona de Magaluf. Anar a velocitat excessiva està penalitzat amb una multa de 20.000 pessetes, tot i que les conseqüències poden ser mol més nefastes per als indefensos banyistes. Hi ha sancions greus i altres de molt greus. A aquestes darreres pertany l'acció d'una societat amb domicili a Santa Eulàlia d'Eivissa. A la societat en qüestió li podria caure una multa d'1.300.000 pessetes per haver privatitzat la zona de domini públic del caló de s'Alga a Santa Eulàlia i haver-hi instal·lat elements tan «discrets» com una tanca de blocs, la construcció d'una piscina, moviments de terra, demolició en zona pública i abocaments de restes d'obra. Amb aquest panorama la multa està més que justificada.