La moratòria aprovada el mes de juliol passat deixa congelada la capacitat de construir 300.000 noves places d'urbanització que no disposin de tots els serveis bàsics, segons explicà ahir la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar.
Els responsables d'aquesta institució mantingueren durant tot el dematí d'ahir una reunió a la seu del Consell per analitzar els efectes de la moratòria. El càlcul s'ha realitzat comparant l'estudi del planejament dels distints municipis amb les diverses fotografies aèries que hi ha sobre el terreny.
En acabar l'encontre, presidit per Munar i al qual assistiren els responsables d'Urbanisme de la institució, la presidenta explicà que el Consell es troba particularment satisfet que s'hagi evitat la construcció de totes aquestes noves places en urbanitzacions que no disposen dels serveis bàsics de clavegueram, aigua, energia elèctrica i accés de trànsit.
Les dades, que representen una primera aproximació, reflecteixen que els municipis més afectats són els d'Andratx, Llucmajor, Santanyí, Manacor i Calvià. El Consell estima que les limitacions afecten uns 30.000 nous habitants de cada un d'aquests municipis.
Per ordre d'importància en les limitacions, a aquests municipis segueixen els de Santa Margalida, Pollença, Palma, Felanitx, Son Servera i Capdepera, amb una població afegida potencial d'entre 15.000 i 20.000 habitants. Per sota d'aquesta xifra es troben els municipis de Campos, ses Salines, Muro, Escorca, Alcúdia, Sóller i Banyalbufar, segons les estimacions.