nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Medi Ambient instal·larà càmeres de raigs infraroigs contra incendis

Aquesta tecnologia militar permetrà controlar les zones de més difícil accés

La Direcció General de Biodiversitat, que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, està estudiant la instal·lació de càmeres de raigs infraroigs a punts estratègics de les serralades de les Balears per detectar ràpidament el més petit indici d'incendi.

Segons el director general, Josep Manel Gómez, «les càmeres de raigs infraroigs serien una incorporació de tecnologia militar a usos civils que ja s'ha realitzat a altres indrets de l'Estat, com a Catalunya i en els Montes de Toledo. Aquests aparells són capaços de detectar un encenedor o qualsevol petit punt de calor».

Gómez afegeix que «una qüestió important en aquesta actuació serà la selecció adequada de les instal·lacions. Una cobertura amb nuclis urbans no és gaire pràctica, ja que la presència humana podria constituir un factor distorsionador. Per tant, cal triar les ubicacions adients per disposar de panoràmiques el més àmplies possible. A les serres, amb desnivells i relleus, és molt difícil tenir una visió de gran abast, per la qual cosa caldrà cercar punts alts amb panoràmiques extenses».

Les torres actuals de vigilància podrien ser una bona ubicació, a més de la incorporació a mitjans aeris. Però alguns punts alts poden no ser la millor opció, ja que poden oferir una magnífica visió directa per una part, però nul·la per l'altra. L'ideal és apropar-se al gir aprofitable de 360 graus. Per exemple, a Menorca el sistema podria tenir molts bons resultats, ja que els relleus són més suaus que a Mallorca.

El director general indica que «aquestes càmeres tenen un abast molt llarg, de molts quilòmetres. Malgrat que, com ja s'ha dit, és molt difícil aconseguir cobertures completes dels terrenys que es vol vigilar, es considera que un control visual d'un 60 per cent de l'àmbit desitjat ja ofereix garanties d'efectivitat».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.