algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
16°

El myotragus podria haver tingut «una percepció més visual que olfactiva»

Els científics sostenen aquesta hipòtesi a partir de materials trobats a la cova Estreta

El Myotragus balearicus, un petit caprí de 45 centímetres que visqué només a les Illes i que s'extingí fa uns quatre mil anys, podria haver tingut una percepció del món més visual que olfactiva i, per tant, més semblant als humans. Això podria ser, en part, per la gran abundància d'aliment que tenia l'animal en unes illes paradisíaques en què ni tan sols tenia enemics i que, per tant, no necessitava desenvolupar el seu cos per defensar-se o sobreviure. L'aparició de l'home, però, acabà amb l'espècie. Aquesta és una de les darreres hipòtesis que maneja un grup de paleontòlegs de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, òrgan mixt del CSIC"UIB, a partir de les restes de myotragus extretes recentment de la cova Estreta, a Pollença. Aquest nou material «ens permetrà avançar en l'estudi d'aquest mamífer ja desaparegut».

L'equip d'experts mallorquins dirigits per Josep Antoni Alcover han exhumat més de dos mil ossos de la seva darrera expedició i en aquests moments estan acabant de catalogar el material. Posteriorment en publicaran la memòria. Amb el material trobat, els insvestigadors duen a terme almenys tres classes d'estudis. Un fa referència a la dentició del mamífer en les darreres etapes de la vida, «fet que ens aporta dades sobre la longevitat de l'animal i de la seva alimentació. Com a mínim ja sabem que el myotragus tenia un període de vida superior al de les cabres», explica Alcover. Per una altra banda, s'està ajuntant tot el material trobat en base a un estudi del creixement de l'animal. El tercer aspecte que s'estudia és la capacitat olfactiva a partir del material recollit a la cova des Moro i a la cova Estreta.

«Pensam que la percepció del món que tenia el myotragus era molt més visual que no olfactiva. Això el fa diferent de la resta de tots els artiodàctils, és a dir, cabres, ovelles, cérvols, etc.», explica Alcover. Així, l'equip de científics iniciarà una recerca sobre la capacitat olfactiva d'aquest mamífer juntament amb l'otorinolaringòleg Ferran Tolosa. Amb l'estudi els científics volen comprovar si la seva hipòtesi és correcta.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.