algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Joan Mas i Dragut lluitaren «a mort» en un encès simulacre dels fets del segle XVI

Els pollencins visqueren un dels simulacres de moros i cristians més aferrissats que es recorden

72380
Dragut va tornar a ser derrotat. | T. Ayuga.

Els malèvols corsaris comandats pel temible Dragut, encarnat per Jaume Cladera, varen tornar a atacar Pollença com ara fa 450 anys. I és que el simulacre dels moros i cristians d'ahir va ser ben especial per complir-se data tan assenyalada de l'atac dels corsaris que actuaven a les ordres del sultà otomà Solimà el Magnífic.

Els saquejadors sarraïns arribaren fins al centre del poble empesos per una terrible fúria, però allà es trobaren amb l'heroi, Joan Mas representat enguany per Rafel Oliver, que va arengar els pollencins per fer-se forts davant dels invasors amb les paraules «Mare de Déu dels Àngels, assistiu-nos! Pollencins, aixecau-vos!; Els pirates són aquí!». Era el moment culminant, el més esperat, tradicional i espectacular d'unes festes de la Patrona que els pollencins viuen amb intensitat des de les eleccions dels moros i cristians.

Tot seguit els pollencins, encesos de coratge, sortiren a l'encontre dels moros per enfrontar-s'hi pels carrers del poble armats amb simples bastons de fusta i espases. A mitja batalla l'Ajuntament s'incorporà al combat. La lluita va arribar a ser molt aferrissada i, tot i que per un moment semblava que els moros guanyarien per un any la batalla, al final els cristians aconseguiren fer-los recular, com recorda la història de forma heroica.

La batalla continuà al camp de futbol, on les tropes encapçalades per Joan Mas pogueren consumar finalment la seva victòria sobre els corsaris. Els carrers tingueren molt més color que altres anys gràcies a la gentada que seguí el costum de penjar les banderes de Pollença, de color vermell i negre, així com també la groga dels moros, a les seves cases.

Per primer any la batalla no va ser anunciada per la banda de música del regiment d'infanteria Palma 47. Enguany han estat substituïts pels més grans de la banda de cornetes i tambors de Pollença. La causa del canvi ha estat motivada perquè la gent llançava objectes i mesclat als militars. Ahir això no va passar.

El vicepresident del Govern balear, Pere Sampol, i la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Maria Antònia Munar, assistiren a la jornada festiva acompanyats de la batlessa, Francesca Ramon.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.