La redistribució dels recursos i equipaments per als joves de Mallorca entre Palma i la Part Forana constitueix un dels objectius del nou Pla director del Programa de Joventut del Consell de Mallorca. Aproximadament la meitat dels joves estan repartits entre la capital balear i els pobles de l'Illa, però Palma concentra el 80% dels serveis per a aquest segment poblacional.
Seran els ajuntaments els que reequilibrin l'oferta a través de les polítiques municipals de Joventut, que hauran d'adaptar-se a les necessitats locals de cada població. Amb aquesta finalitat, el CIM treballarà per formar els regidors, tècnics i intermediaris dels consistoris perquè puguin aplicar polítiques adaptades tant al seu nivell demogràfic com a les característiques socioeconòmiques del seu territori. En aquests sentit, es potenciarà el principi de solidaritat interterritorial per tal de permetre una discriminació positiva dels petits ajuntaments o d'aquells amb menys recursos econòmics.
El pressupost de què disposarà aquest Pla serà el mateix que el del Departament de Joventut del CIM, que enguany és de 82 milions de pessetes. Aquesta quantitat s'aplicarà de manera variable segons la demanda i l'adscripció als diferents programes. El Pla, que fou presentat ahir per la vicepresidenta del CIM i consellera de Cultura i Joventut, Maria Antònia Vadell, i el cap de servei de Joventut, Josep Bernales, aposta per una política afirmativa que reconegui el fet juvenil i que treballi per la integració en tots els seus vessants.
Una condició indispensable serà adaptar l'Administració als nous temps, ja que «els serveis que s'ofereixen als joves no poden estar encotillats a dinàmiques i horaris funcionarials».Partint de la base que els joves utilitzen la majoria del seu temps en la formació, el treball i el temps lliure, els diferents serveis de joventut hauran d'adaptar-se amb estructures àgils per adequar-se i assolir projectes que necessitin una resposta immediata. Des d'aquest punt de vista, l'experimentació serà un dels elements a potenciar.