muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
16°

L'Executiu assoleix una protecció del 17 per cent del territori de les Balears

La Unió Europea decidirà pel desembre si accepta o no la proposta de preservació

El Govern de les Illes Balears ha assolit una protecció territorial de gairebé el 17 per cent de l'Arxipèlag amb l'aprovació inicial, divendres passat, de 82 Llocs d'Interès Comunitari (Lic) i 40 Zones d'Especial Protecció per a les Aus (Zepa), mots d'ells coincidents. Aquesta llista per a la protecció d'hàbitats i espècies, obligada per una directiva de la Unió Europea (UE) per a la creació d'una xarxa ecològica comunitària (Natura 2000), serà lliurada al Ministeri de Medi Ambient perquè la faci arribar a Brussel·les. Com es recordarà, la protecció d'hàbitats i d'espècies animals i vegetals és un requisit imposat per la UE si els estats i les regions europees volen accedir als fons estructurals i de cohesió.

La consellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló, i el director general de Biodiversitat, Josep Manel Gómez, presentaren ahir la llista de Lic i Zepa i les passes a fer en la seva protecció. Rosselló destacà que «des del 1992, quan la UE advertí els estats membres de l'obligació de protegir territori, ratificada per l'Estat el 1995, a les Balears hem patit un dèficit important de protecció que ara hem esmenat. En aquest sentit, el Govern ha complert en pocs mesos el que es podia haver fet amb tranqui·litat durant els darrers anys. De fet, les Illes només tenien protegit un 4'69 per cent del territori. Ara augmentarem la preservació gairebé fins a un 17 per cent, encara que aquesta dada ha d'esperar una concreció i quantificació final».

La llista serà sotmesa a exposició pública per a la presentació d'al·legacions i després aprovada definitivament per decret del Govern. Aquestes declaracions permetran una protecció efectiva dels hàbitats més importants de les Illes i de la seva diversitat biològica, inclosos els endemismes. Segons Gómez, «no podem enganyar Brussel·les. Hem de demostrar que aquests hàbitats existeixen i que s'hi fa una gestió activa. La UE en farà un seguiment. Si no realitzam una protecció efectiva, serem sancionats».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.