Eberhard Grosske, conseller de Treball i Formació, reclamà ahir la necessitat de reconduir l'actual model econòmic illenc per «evitar una crisi», atès que «ens condueix a la catàstrofe». A més, negà que les moratòries urbanístiques provoquin un augment de l'atur al sector de la construcció: «Tindrà molt poca repercussió negativa sobre el mercat laboral».
El conseller insistí que el ritme de creixement econòmic dels darrers anys és «insostenible» i «inconcebible», no tan sols des del caire mediambiental, sinó també «perquè no pot continuar generant riquesa i benestar als ciutadans balears». És per això que Grosske apostà per un «reequilibri sectorial» de l'economia illenca, amb un major pes de la indústria, una regeneració de l'agricultura, la potenciació del sector quaternari (noves tecnologies) i el desenvolupament de l'economia social. Així, «podem salvaguardar-nos d'una crisi», matisà.
Per dur a terme aquest canvi, Grosske qualificà de «molt important» el desenvolupament del Règim Especial de les Balears. El conseller realitzà aquestes declaracions, acompanyat pels directors generals de Treball i Formació, Fernando Galán i Francesc Obrador, durant la conferència de premsa per fer un balanç del primer any de gestió de la Conselleria. Segons Grosske, la situació del seu departament fa un any, que titllà com «la Maria» del Govern, era «radicalment dolenta», amb un «escàs pes en el conjunt» de l'Administració autonòmica i amb una manca de polítiques d'ocupació i de prevenció de riscs laborals.
En aquest línia, va assegurar que també existia «manca de rigor i transparència» en política formativa, amb la concessió d'ajuts i subvencions. Aquest fet ha provocat que la UE, després d'inspeccionar el Fons Social Europeu, avançà Obrador, hagi sol·licitat la devolució de més de 300 milions per subvencions i ajuts no justificats pel Govern Matas. El problema està pendent de resoldre's, després que l'Executiu Antich hi hagi presentat un recurs.