algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

El Jardí Botànic fa un any que recupera l'endemisme del Molí d'en Regalat

El tipus de salinera que hi ha a la zona corre perill davant la imminent urbanització

El Jardí Botànic de Sóller fa un any que posà en marxa un pla de recuperació d'una planta endèmica de Mallorca que en tot el món només es troba a la finca del Molí d'en Regalat, a la Colònia de Sant Pere, i que ara amb l'aixecament de la suspensió de llicències està en perill de desaparèixer del seu hàbitat natural.

Precisament va ser l'any passat quan el Jardí Botànic presentà a la Conselleria de Medi Ambient aquest pla de recuperació del Limonium majoricum; una planta perenne que en aquesta època floreix pràcticament cada dia, fa unes flors liloses blanquinoses, té forma de coixinet i vulgarment es coneix amb el nom de salinera. Encara que com apuntà ahir la botànica del Jardí de Sóller Magdalena Vicens, aquest nom s'atribueix als més de 50 limonius diferents que hi ha a les Balears.

Magdalena Vicens ahir explicà el procés que actualment està seguint el Jardí Botànic de Sóller per recuperar el Limonium majoricum. «Vàrem començar fent un estudi de tota la vegetació que es trobava dins la finca del Molí d'en Regalat per catalogar les plantes que eren Limonium majoricum perquè no ho teníem molt clar. Les plantes estan marcades i ara estan florint. L'únic que podem fer és anar a recollir la llavor». De fet, hi ha dos biòlegs que s'encarreguen de fer aquestes tasques de recollida, pràcticament cada dia es desplacen fins al Molí d'en Regalat per recollir la llavor. Després en el Jardí Botànic les germinen per obtenir nous exemplars. És així com estudien la floració i germinació de la planta per tal d'aconseguir una col·lecció de llavors que sigui representativa de la planta viva. Aquestes llavors les congelen als bancs de germoplasma a una temperatura de 18 graus sota zero.

Si es du a terme la urbanització del solar, «no ens quedarà més remei que avançar-nos a les excavadores i trasplantar-les al Jardí Botànic», diu Vicens. El problema és que no les podrem reintroduir a la costa i tot Mallorca està construïda».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.