cielo claro
  • Màx: 17.04°
  • Mín: 11.13°
11°

Els juristes de la CAIB consideren anticonstitucionals els decrets Aznar

Concretament, els que afecten els horaris comercials i el sector immobiliari

El Departament Juridic de la Comunitat Autònoma ha redactat un informe urgent que recull l'existència d'indicis d'anticonstitucionalitat en alguns articles de dos dels reials decrets lleis de mesures liberalitzadores del Govern central.

Per la seva banda, el president del Govern, Francesc Antich, ha remès una carta al Consell Consultiu per demanar-li que es pronunciï davant la possible inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional. Aquest informe té caràcter preceptiu i és un tràmit obligat abans de la interposició de qualsevol recurs d'inconstitucionalitat per part del Govern de les Illes Balears.

En concret l'informe fa referència al Reial decret 4/2000, que regula els sectors immobiliari i de transports, i al Reial decret 6/2000, que afecta les competències en comerç interior de la comunitat autònoma.

Respecte del comerç interior, l'informe signat per Pere Aguiló Monjo estipula que la regulació quant a l'horari mínim, el règim d'obertura dels comerços els diumenges i festius i la regulació dels establiments de venda reduïda «podria incórrer en inconstitucionalitat tant des del punt de vista formal com des del material.

Quant a la possible inconstitucionalitat material, la Llei orgànica 2/1996 va determinar que la plena llibertat d'horaris i dies d'obertura quedava supeditada a la decisió conjunta de l'Estat i les respectives comunitats autònomes, i que no s'adoptaria abans de gener de 2001.

El Reial decret modifica aquests aspectes de forma unilateral i abans de la data fixada, fets que podrien suposar una «deslleialtat constitucionals» i «un ús constitucionalment incorrecte del decret llei».

D'altres comunitats autònomes, com Catalunya, Andalusia i el País Basc també estudien la interposició de recursos contra els decrets de mesures liberalitzadores del Govern Aznar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.