nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Insalud 'forçà' un finançament inferior a la despesa per a Ambulàncies Insulars

Contractes posteriors en altres comunitats superen la quota fins a un 30 per cent

66832
Javier Rodrigo de Santos, director territorial i provincial d'Insalud, en una imatge recent.

Les aspiracions econòmiques màximes a què pogueren arribar les empreses que volien fer-se càrrec del transport sanitari a les Illes Balears foren irrisòries en el darrer concurs convocat per Insalud, segons ha pogut constatar Diari de Balears.

De fet "i segons ha admès l'Administració de manera explícita" la major part d'empreses que en demanaren les bases del concurs decidiren no presentar-s'hi. Les coses, emperò, foren molt diferents per a la unió temporal d'empreses Ambulàncies Illes Balears, que ja hi cobria el servei: o acceptava els minsos 4.400 milions de pessetes que suposaven el preu base de licitació per donar cobertura integral al transport sanitari al llarg de quatre anys o quedava fora de concurs.

Per entendre fins a quin punt aquell concurs fou abusiu, paga la pena considerar que la despesa per persona a què es comprometia Insalud al cap de quatre anys fou de 5.540 pessetes; però un recent concurs a la província de Palència "publicat el mes de maig passat" atorga una ràtio de 6.884 pessetes per persona cada quatre anys en el mateix concepte de transport sanitari integral.

De manera clara, el concurs d'Insalud a Castella i Lleó és molt més generós que el que fou efectuat el mes de setembre a les Illes, atès que el finançament és superior en un 20 per cent sobre l'oferta balear.

A més, emperò, les ràtios divergeixen de manera ben clara en considerar l'existència d'una població flotant a les Illes "calculada en una presència constant de 350.000 persones" que deixen la despesa per persona en 3.846 pessetes per cada quatre anys. En aquest cas, la diferència respecte de l'oferta de Palència ja no és del 20 per cent, sinó del 30'5.

La insularitat, emperò, és un factor que no fou considerat "de manera evident" per part del Ministeri de Sanitat quan convocà el concurs per a les Illes.

De Santos admet el seu «desig» que l'empresa no tengui la concessió  
«Ambulàncies Illes Balears no serà en el futur l'empresa que aconsegueixi el transport sanitari a Mallorca. Aquest és almanco el meu desig, igualment que el de la major part de professionals d'Insalud i, segons crec, de ciutadans de les Balears», explicà "de manera ben planera" Javier Rodrigo de Santos, director territorial d'Insalud, en les seves primeres paraules després de dilluns passat, en què es desencadenà la crisi de les ambulàncies.

De Santos deixà ben clar que Insalud-Balears no es planteja reconsiderar la rescissió del contracte amb l'empresa presidida pel doctor García Ruiz, atès que «en aquestes condicions no hi ha marxa enrere».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.