cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.31°

Domini públic envaït per interessos privats

Costes multa per intentar construir un circuit d'hípica a l'albufereta de Pollença i filmar a cala Llombards

Els trams de domini públic maritimoterrestre de les Illes Balears es converteixen moltes de vegades, moltes, en trams envaïts per interessos privats. Pel que hem observat, la Direcció General de Costes a les Illes, dependent del Ministeri de Medi Ambient, té molta de feina. Ho deim perquè repassant la publicació d'un sol BOIB hem pogut observar un nombre ingent d'infraccions que diverses entitats i particulars han comès segons Costes, de les quals avui en reproduirem algunes. Vagi per dit que per aprofundir en algunes d'aquestes sancions, la resolució de les quals poden ser recorregudes, ens vàrem intentar posar en contacte amb Carles Garau de Demarcació de Costes, fet que va resultar imposible perquè segons ens varen dir durant el dematí «estava reunit» i més tard, passades les 14 hores «ja havia sortit i no tornaria».

No obstant això, publicarem alguns dels expedients, del tot diversos, i esperem que en dies posteriors els poguem aprofundir. Començarem per una societat que en el seu dia va ocupar una zona «de domini públic maritimoterrestre, sense autorització, amb estacionaments de vehicles a la platja i instal·lació de focus i instruments de muntage i filmació» en un tram de cala Llombards, a Santanyí. Costes ha decidit multar aquesta societat amb 800.000 pessetes per haver comès una infracció administrativa tipificada a la Llei de costes i 4 milions de pessetes més «per la totalitat del benefici obtingut» per aquesta acció. Per tant, la quantitat s'eleva a 4.800.000. La moda de filmar anuncis, minisèries i pel·lícules a les Illes, per part de productores, moltes d'elles estrangeres, fa que en molts de casos es filmin en llocs com a platges, sense haver-ne demanat prèviament una autorització. Una altra infracció que recull Costes fa referència a la intenció de construir un circuit d'hípica i un aparcament de 300 metres quadrats a l'albufereta de Pollença, en el municipi d'Alcúdia. Per aquest motiu, s'havia esplanat i desbrossat la zona en qüestió. Costes ha imposat una multa de 75.000 pessetes.

En aquest capítol d'infraccions no podíem passar per alt la instal·lació de taules i cadires a les tarrasses sense autorització. És habitual que Costes obri expedients per aquest motiu. Un exemple és el d'una persona que va instal·lar vuit taules, 32 cadires, 2 para-sols, 8 pilons, 2 expositors amb publicitat, 3 pals de fusta i un cartell amb publicitat, entre altres coses, a la zona de Ciutat Jardí i que a l'espera de les al·legacions que pugui presentar l'Administració el sanciona inicialment amb una multa de 623.000 pessetes. Tampoc no se salven aquelles persones que construeixen murs i escales que van dels seus xalets a la mar. Això és el que ha passat en uns quants trams de costa de Cala d'Or i que en principi constitueixen multes superiors al mig milió. Per acabar, ens referiremm a dos casos més, un que va tenir lloc a cala Serena, a Felanitx, on es va construir un pou cobert de pedra seca i es cremà rostolls i s'abocar fems (multa de 50.000 pessetes) i el d'una societat que va abocar material d'obra a punta Marmassem, a Andratx.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.