algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 7.61°
15°

Proposen aliments antioxidants «de disseny» contra l'envelliment cel·lular

Experts de la UIB treballen amb altres centres per crear noves ofertes

L'exercici físic genera un increment en l'oxidació de les cèl·lules del cos: els radicals lliures d'oxigen afavoreixen no només el dany cel·lular evident (l'envelliment) sinó també tot un seguit de transtorns com ara el mal muscular causat per les microfractures del teixit, l'esbraonament.

El Projecte Renacer preveu l'aplicació d'una dieta antioxidant específica, fonamentada en els productes agroalimentaris propis de les Illes Balears que siguin rics en les vitamines D, E, la Beta caroteno, tocoferols i altres que s'inclouen a aquests productes. Es tracta de crear aliments modificats, «de disseny» que puguin aportar aquests components al cos humà sense necessitat d'ingestes massives.

El fisiòleg de la UIB Josep Tur Marí adverteix que el projecte no tracta aliments transgènics, sinó «productes naturals, tractats sense química» per generar aquests «aliments de disseny» que han de servir per complementar una dieta: de manera clara, el grup d'investigadors aposta per les begudes concentrades a partir d'aquests productes bàsics. L'exemple proposat pels investigadors és l'ametla.

El Projecte Renacer vé avalat per investigadors de les universitats balear, d'Alcalà, de Valladolid i de Lleó, amb la col·laboració d'almanco dues empreses privades. La primera és mallorquina (productora de fruits secs); la segona és un laboratori farmacològic del septentrió peninsular.

Les relacions entre els antioxidants i l'envelliment cel·lular semblen clares per als experts (al cap i a la fi, oxidar és cremar); a més, emperò, el Projecte Renacer també estudia la repercussió d'aquestes substàncies esmentades sobre el sistema immunològic humà. S'ha constatat que l'esforç físic comporta una davallada en aquest sistema. Tur Marí aporta com a exemple curiós les epidèmies de grip entre els ciclistes professionals després de cloure una competició.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.