nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Un tauró blanc mil·lenari a Son Real

Troben fòssils d'aquesta espècie que pertanyen al Plistocè superior, a partir dels 300 mil anys

Un grup d'investigadors ha trobat en el jaciment de Son Real una dent que s'ha atribuït a un tauró blanc (Carcharodon carcharias) que va viure en el Plistocè superior, època que comprèn entre els 300 mil i els 10 mil anys aproximadament. Es tracta d'una dent anterior de la mandíbula superior d'un exemplar de talla compresa entre 3 metres i 3'5 metres.
Aquesta troballa ha sortit publicada en el darrer número, el volum 42, del Bolletí d'Història Natural de les Illes Balears. Els seus autors són Damià Vicens i Francesc Gràcia. El tauró blanc, que a les Illes rep també el nom popular de salroig, és de distribució cosmopolita. És una espècie vivent, expliquen, que es troba a tots els oceans encara que no és molt abundant. Viu habitualment en aigües de poca fondària i arriba a penetrar a platges i badies de poc calat.

Es pensa que poden arribar a superar els 8 metres de longitud, però el major individu registrat fou de 640 centímetres de longitud. Aquesta espècie de tauró ha estat citada a Mallorca (Lozano, 1928) i a la mar catalanobalear en diverses ocasions (Barrull 1993; 1994). En el darrer segle, a les Illes se n'han contat trenta individus, segons cites i fonts documentades.

En el litoral ibèric, l'encallament més recent documentat és el d'un exemplar mascle de 475 centímetres, el 17 de novembre de 1992, a la platja de la Mar Menuda a Tossa de Mar, Girona. El Carcharodon carcharias es va citar per primera vegada com a fòssil a Europa en el Burdigalià de Suïssa (Bauzà, 1946). El tauró blanc a Amèrica del Nord apareix en el Miocè superior.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.