Un equip de biòlegs, entre els quals es troben tècnics de la Direcció General de Pesca del Govern balear, han detectat una nova alga invasora, la Caulerpa racemosa, que s'ha estès almenys en dos punts de la badia de Palma. Es dóna la circumstància que aquesta és del mateix gènere de la Caulerpa taxifolia, coneguda com a alga assassina, que com se sap ja ha colonitzat unes 300 hectàrees en zones marines situades a Cala d'Or, Portopetro i Portocolom.
Segons un informe publicat en el prestigiós Bolletí de la Societat d'Història Natural de les Balears, la Caulerpa racemosa, que havia estat localitzada l'estiu del 98 i donada pràcticament per desapareguda la tardor del mateix any, va sofrir l'any passat «una extraordinària expansió i ja ocupa una àrea aproximada de 30.000 metres quadrats en el caló de Son Caios, a Can Pastilla». Segons els tècnics, malgrat el poder expansiu d'aquesta alga, «no es pot comparar amb el mateix poder devastador que té la Caulerpa taxifolia, la qual pot modificar de manera profunda tant l'estructura com la dinàmica dels ecosistemes litorals.
Els autors de l'estudi, Antoni Maria Grau i Francesc Riera, de la Direcció General de Pesca del Govern, i Enric Ballesteros, del Centre d'Estudis Avançats de Blanes-CSIC, expliquen que aquesta alga va ser localitzada l'estiu de 1998 a cala Blava i al caló de Son Caios, a Can Pastilla. L'espècie creix en ambients ben il·luminats i se suma a les ja nombroses introduccions d'algues de medis tropicals o subtropicals que hi ha hagut a les Balears en el darrer decenni. Els experts consideren també que el possible encalentiment de la Mediterrània afavoreix l'aparició d'aquestes espècies exòtiques.
Després de donar-se per quasi desapareguda el mes d'agost del 1999, expliquen els tècnics que la nova espècie invasora «va sofrir una sorprenent expansió i arribà a cobrir devers 30.000 metres quadrats, amb un recobriment d'entre un 10 i un 20 per cent de la superfície afectada». Aquesta sobtada aparicició i deasaparició de l'alga en tan poc temps «fa sospitar un episodi de reproducció massiva de la població, atès que l'espècie, com la resta de Caulerpes, transforma tot el seu tal·lus en productes sexuals», recalquen els experts.