cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 18°
18°

Estudiants del BEI neguen validesa a les enquestes oficials sobre normalització

Consideren baix el compliment del Decret de mínims i convoquen a la vaga

El Bloc d'Estudiants Independentistes desconfia de les enquestes que realitza el Govern als seus centres d'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) per conèixer el grau de compliment de la Llei de normalització lingüística (1992) i del Decret de mínims per a l'ensenyament en català (1997). Segons aquesta plataforma, integrada dins la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans, les enquestes que el Govern adreça als centres educatius no contemplen com a destinataris els que poden ser principals avaluadors del grau assolit en el compliment de la normativa: els alumnes.

Així, el BEI ha encetat una enquesta exhaustiva entre alumnes de tot Mallorca i les Pitiüses, en què la satisfacció de la normativa és més feble, segons les dades existents en l'actualitat. Tot i que l'abast definitiu d'aquesta enquesta no és definit, el BEI avançà ahir algunes poblacions en què el mostreig ja és encetat: diferents centres de Palma, Pollença, Inca, Manacor, Felanitx, Sóller ja comencen a rebre exemplars de l'enquesta, mentre que la plataforma afirma haver distribuït exemplars a tots els centres de secundària a les Pitiüses. El Bloc no amaga que espera uns resultats ben concrets: l'incompliment palès de la legislació i la normativa que la desenvolupa. Les raons són igualment clares. Les passes prèvies a aquesta consulta entre l'alumnat havien estat les de demanar als instituts els seus projectes de normalització lingüística (amb els quals els centres defineixen la seva adequació progressiva al Decret de mínims). La manca de resposta els dugué a concloure que el compliment és poc més que nul, almanco en el cas dels centres ciutadans.

Aquesta situació porta els joves estudiants a convocar una vaga i manifestació el dia 13 d'abril vinent, amb el lema «Per un ensenyament públic, català i de qualitat». La manifestació, convocada a la plaça de l'Institut Balear (la plaça «del tub»), demanarà «el total compliment de la Llei de normalització lingüística, com a premissa per aconseguir una implantació progressiva i real del català com a llengua vehicular»; però també «l'elaboració d'un programa de cooperació i d'intercanvi entre els centres de secundària dels Països Catalans per tal d'estrènyer els vincles entre els estudiants dels distints indrets de parla catalana».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.