cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
22°

El TSJB exculpa el Serbasa del suïcidi d'un home a l'hospital Joan March

La viuda reclamà 15 milions d'indemnització a la Comunitat Autònoma

El Servei Balear de Salut (Serbasa) no haurà d'indemnitzar la viuda d'un home que va morir en llançar-se per una finestra de l'hospital Joan March, on estava ingressat. La dona demanava 15 milions de pessetes als responsables sanitaris de la Comunitat Autònoma.

Els fets ocorregueren el 9 d'agost de 1995, quan l'home fou internat al centre sanitari perquè patia una crisi greu d'insuficiència respiratòria. També presentava símptomes de desorientació severa de temps i d'espai i importants problemes d'agitació, raó per la qual fou tractat a la Unitat de Vigilància Intensiva. Una setmana després, el traslladaren a una habitació.

El 20 d'agost del mateix any, el marit de la recurrent, davant l'absència de l'esposa i del personal de l'hospital, es llançà per la finestra i morí a l'instant. La dona presentà una reclamació al Serbasa, però aquest organisme rebutjà la indemnització sol·licitada perquè considerà que no existia relació de causalitat entre la mort i el funcionament de l'hospital.

En el recurs presentat davant la Sala Contenciosa del TSJB, la dona al·legà que el malalt, quan fou ingressat, es trobava en una situació desesperada perquè s'havia agreujat la seva malaltia, estava molt desorientat i patia idees delirants i que, a diferència de les altres 13 vegades que havia estat hospitalitzat, es trobava sedat i fermat, malgrat que uns dies després els metges decidiren llevar-li els tranquil·litzants. A més, denunciava que hi va haver manca de vigilància i, per tant, que hi havia una responsabilitat patrimonial de Serbasa.

El TSJB recorda el dret dels particulars a ser indemnitzats per l'Administració sempre que s'hagi produït un dany avaluable econòmicament, i que sigui conseqüència del funcionament dels serveis públics i que existeixi una relació de causalitat directa, immediata i exclusiva. Segons la sentència, «el tractament fou correcte amb la malaltia» i el fet fou imprevist, sense «una derivació directa dels serveis hospitalaris».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.