algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

La primera màquina d'electricitat serà restaurada i col·locada en un lloc públic

La peça, construïda el 1902, ha estat donada per una particular a l'Ajuntament

La que fou la primera màquina que produí electricitat al poble, considerada com una autèntica joia de la història industrial de l'Illa, ha estat rescatada de l'oblit. El giny fou donat a l'Ajuntament fa tres anys pel constructor local Santos Parrilla, amb la condició que fos restaurat. De llavors ençà ha romàs davall d'una porxada del punt verd a l'espera de la iniciativa municipal per recuperar-lo.

Per les dades que se'n tenen, s'ha pogut esbrinar que la màquina fou construïda el 1902 a la fàbrica que l'empresa Crossley's Bros tenia a Manchester (Anglaterra). Des d'allà fou importada per Joaquim Roig i Planell, un empresari que muntà la fàbrica de sabates coneguda com Can Ferrer, on també es molien cereals. Es té constància que la màquina va funcionar de manera més o manco contínua fins als anys 70.

El darrer propietari, Santos Parrilla, conta que hagué de fer autèntiques filigranes per treure de l'antiga fàbrica la màquina a causa de les més de sis tones que pesa. Fou necessari acabar d'esbucar el sostre que ja estava en mal estat i utilitzar una gran grua per moure-la. A més, explica que quan la va desmuntar va rebre ofertes de compra de fins a sis milions de pessetes, però «aleshores vaig preferir que aquest llegat quedàs per al poble».

És més que possible que en algun moment donàs llum al poble, però fins ara no s'ha trobat la documentació que ho demostri. Tan valuosa peça ha arribat a l'actualitat quasi intacta, malgrat que el pas del temps l'ha castigada. Tant és així que fins i tot es creu que una vegada netejada podria tornar a funcionar. De fet es conserva també la caldera on es cremava la llenya i el carbó, combustibles utilitzats per aconseguir el vapor.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.