nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
20°

Els edificis modernistes del poble, catalogats per una jove estudianta

Catalina Fullana ha rebut una beca d'investigació per realitzar l'inventari

L'Ajuntament d'Algaida ha atorgat la primera beca d'investigació i recerca a l'estudianta d'Història de l'Art Catalina Fullana per realitzar un inventari dels béns patrimonials del període 1800-1936. Aquesta estudianta algaidina de 22 anys, disposa de 150.000 pessetes per confeccionar la catalogació de cada un d'aquests edificis que tindran una fitxa en què es detallaran els aspectes més característics de la construcció així com les modificacions que han sofert aquests immobles.

Les cases construïdes a Algaida durant el període 1800-1936 tenen un caire eclèctic i modernista. Dins aquesta línia es poden esmentar can Llaneres, ca na Bauçana, ca na Munara, el conegut celler cas Majorals, can Borràs, Can Dalabau, can Mulet i la rectoria, projecte de Pere d'Alcàntara Penya. Tots aquests edificis representen un conjunt de cases senyorials que s'edificaren a final del segle XIX i principi del XX, producte d'una gran demanda per part de la classe social alta que veien en la bona arquitectura un símbol de poder.

La historiadora Catalina Fullana comenta que «la majoria dels immobles ha experimentat algunes reformes i avui dia presenten una funcionalitat ben diferent de la seva concepció original». La jove estudianta explica que «can Llaneres és un exemple representatiu d'aquest canvi d'ús: si en un primer moment va ser una casa particular, avui dia és una immobiliària alemanya».

Els mecenes d'algunes obres foren els qui introduïren l'estil modernista inspirat en l'Art Nouveau de França. L'interior de ca na Bauçana n'és un clar exemple del gust modernista del seu propietari, el capellà Guillem Puigserver, que estigué en contacte amb l'arquitecte català Antoni Gaudí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.