cielo claro
  • Màx: 19.72°
  • Mín: 9.02°
19°

Rebel·lió de l'agroturisme contra les inspeccions i la «persecució» del Govern

El sector anuncia que els establiments tancats passaran a ser habitatges vacacionals

81778
L'activitat de l'agroturisme és considerada elitista. Els preus oscil·len entre les 4.900 i les 32.000 pessetes per persona i dia.

L'Associació d'Agroturisme Balear s'està rebel·lant contra les inspeccions dels seus establiments que estan efectuant actualment les conselleries de Turisme i Agricultura en considerar que es tracta d'una persecució.

El president de l'entitat, Ventura Rubí, ha anunciat que «si com a conseqüència d'aquestes inspeccions, algun dels nostres establiments associats queda fora de la denominació d'agroturisme, s'acollirà a la figura de l'habitatge vacacional».

En línies generals, les inspeccions es fan de la següent manera: En primer lloc, la revisió la realitzen inspectors de la Conselleria de Turisme, fixant-se especialment en el nombre d'habitacions. De fet, un establiment ja ha estat trobat amb 13 habitacions, quan el màxim fixat per a aquest tipus d'oferta turística és de 12 cambres. Quan la inspecció de Turisme ja s'ha efectuat, el titular té 15 dies per comunicar-ho a Agricultura, departament que aleshores es disposarà a fer la seva revisió. La intervenció d'Agricultura obeeix a què els agroturismes han de demostrar la seva condició d'explotació agrícola.

Rubí ha explicat a Diari de Balears que «en tot l'Estat, llevat de les Balears, no hi ha cap agroturisme que es dediqui a l'activitat agrícola. Aquí s'exigeix almenys mitja UTH "unitat de treball i home" i, per demostrar aquesta activitat, s'han de presentar factures de venda dels suposats productes agrícoles que genera la finca. Si el mínim per engegar un agroturisme és de 25.000 metres quadrats o dues hectàrees i mitja, difícilment es pot assolir la mitja UTH exigida, sobretot a les Illes, on l'activitat agrícola és pràcticament testimonial».

El president de l'associació reconeix que «estam patint les conseqüències d'una mala normativa del PP referida a aquest sector». Ventura Rubí afirma que «si el Govern vol ser molt estricte en l'aplicació d'una normativa que no té sentit, d'acord amb les característiques de les Illes, i alguns agroturismes queden fora d'ordenació, no tindrem altre remei que legalitzar-los a través de la figura de l'habitatge vacacional, que no té límit en el nombre d'habitacions».

Rubí denuncia que «les conselleries de Turisme i Agricultura apliquen la teoria que si un agroturisme ingressa per l'activitat turística més que per l'agrícola, no pot continuar funcionant com a tal. Com es pot pretendre, durant la temporada alta, ingressar més per l'agricultura, un sector en crisi, que per l'allotjament de turistes? Aquestes normatives no tenen cap ni peus, i Joan Flaquer i José María González Ortea, com a consellers de Turisme durant el Govern del PP, no varen ser capaços d'entendre-ho». Rubí afegeix que «a les Balears tenim el millor agroturisme d'Europa i el Govern actual ens inspecciona amb lupa. Mentrestant, cases sense cèdula d'habitabilitat o, simplement, de construcció il·legal s'estan ofertant turísticament».

La preocupació del sector agroturístic davant les inspeccions que realitza el Govern arriba fins el punt de plantejar-se, en una propera assemblea, l'ampliació del seu àmbit d'actuació. D'aquesta manera, la solució de l'acolliment a la figura de l'habitatge vacacional, en el cas de tancament d'establiments després de les inspeccions, es veuria reflectida en el nom de l'associació, que passaria a ser Associació d'Agroturisme Balear i Habitatges Vacacionals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.