algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
28°

El senador electe vol actuar com la consciència insular de la Cambra Alta

Josep Seguí, en compliment del pacte de coalició, ingressarà en el Grup Mixt

El senador electe per Menorca, Josep Seguí Díaz, ha declarat, en la primera entrevista que concedeix després de les eleccions de diumenge, que el seu compromís polític és treballar de manera que pugui esdevenir la consciència insular en el si de la Cambra Alta. Afirma també que està disposat a fer ús de la llengua catalana a la tribuna d'oradors. I, a més, adverteix que, tot i militar en el Partit Popular, ingressarà en el Grup Mixt, perquè ha resultat elegit per la coalició electoral PP-INME.

"El vostre triomf electoral ha causat estranyesa. Vós mateix ho heu confessat. 
"És així. El meu adversari dels progressistes de Menorca sortia de candidat guanyador, perquè, amb els resultats de les generals del 96 a la vista, l'esquerra de Menorca sumava tres mil vots més que la dreta. A més, les enquestes atorgaven un avantatge del 5% al candidat progressista. Per tant, la meva sensació era que, tot i el bon curs que seguia la campanya, capgirar una diferència de tres mil vots resultava molt difícil.

"Remuntar aquesta posició, ha estat una obra del candidat personalment considerat o el producte de l'arronsada del PP? 
"L'abstenció ha jugat en contra de l'esquerra, això en primer lloc. Probablement, l'elector no ha entès el pacte dels progressistes al Senat, fet a darrera hora, forçat i ple de contradiccions polítiques. Ara bé, d'altra banda, no sé gens quin hagi pogut ser el factor positiu aportat pel meu nom, si n'hi ha. Tal vegada l'electorat de Menorca ha vist cares noves: un esforç per no aportar més del mateix. Així mateix, pot haver estat beneficiós donar una imatge d'enteniment amb els Independents. En tot cas, aquestes eleccions han destruït el tòpic que Menorca és una illa d'esquerres.

"Quines seran les vostres primeres decisions en entrar en el Senat? 
"Decidir el grup parlamentari. En compliment del pacte amb els Independents de Menorca, ingressaré al Grup Mixt, sempre que les parts de la coalició no acordin una altra cosa, prèvia consulta amb el senador.

"Què vol dir això? 
"Vol dir que, de manera automàtica, demanaré l'entrada en el Grup Mixt, sense necessitat d'haver de reunir la comissió de seguiment del pacte de coalició. Ara bé, si una defensa més efectiva dels interessos de Menorca suggerís un canvi d'adscripció, hauríem d'aprovar-ho, prèviament, en el si de la coalició electoral. En aquesta situació, pens que no quedaré subjecte a una única disciplina de grup, si entràs en el Popular. Però és que resulta que, en el supòsit que a la llarga hi pugui entrar, no perdré la condició jurídica i electoral de senador de la coalició menorquina. Tenc ben clar que em deuré alhora al meu partit i als independents.

"Els senadors d'altres etapes, fossin del partit que fossin, a penes han exercit la representació territorial. S'han limitat a representar la ideologia del seu partit. Vós què fareu? 
"Durant la campanya, he fet valer tres condicions: la moderació, el centrisme i el menorquinisme. Aquesta darrera no la vull perdre de vista. Serà molt important per a mi exercir la condició menorquina de la meva acta de senador.

"En aquest sentit, senyor Seguí, quina tasca essencial voleu desenvolupar? 
"Tenc un objectiu personal molt explícit, més enllà dels aspectes purament legislatius propis del càrrec. Vull esdevenir un parlamentari que, de manera sistemàtica i habitual, aporti el punt de vista insular a la feina legislativa. Les lleis són instruments que solen uniformitzar, però, en canvi, jo crec que això no sempre és el millor si afecten comunitats com la nostra, basada en la condició insular. És necessari, en molts de casos, que l'acció parlamentària de les cambres, Senat o Congrés, sigui també permeable a les peculiaritats pròpies de les Illes. I així, com a senador, vull encarnar aquesta sensibilitat, i esforçar-me a traslladar-la a la feina de la cambra. És una qüestió de simple sensibilitat, sense que tengui arrel política.

"Parlareu en el català de Menorca? 
"Aquesta circumstància és prevista en el debat anual de l'estat de les autonomies. Aprofundir-hi no em sembla inapropiat. Sense fer-ne una bandera o una prioritat, pens que s'ha d'assolir progressivament.

"Què pensau de la reforma del Senat, l'eterna reforma que mai no arriba? 
"Defens que hem d'aconseguir la plena definició constitucional com a cambra de representació territorial, a més de cambra de segona lectura. Ara, no crec que faci falta una reforma de la Constitució, perquè implicaria una reforma de l'estructura autonòmica d'Espanya, i així ja està bé.

"L'experiència demostra que un senador per Menorca és aquell que demana els vots als menorquins per, després, oblidar-se'n. 
"He fet una proposta electoral innovadora i la mantenc. Desig una relació fluïda amb la meva circumscripció. Primer, a través dels mitjans de comunicació. I després, amb la relació directa amb la gent. Així, he proposat la creació d'una pàgina web, la pàgina del senador, amb una adreça electrònica inclosa. Allí miraré d'explicar el que fa el senador, i m'esforçaré a mantenir viva la relació quotidiana amb els ciutadans de Menorca que puguin requerir la meva ajuda i el que represent.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.