cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.12°

«A la clínica Mayo dedicam un 30% del nostre temps a la investigació»

El mallorquí Vicenç Torres és el cap de nefrologia de la prestigiosa institució dels EUA

Fa 28 anys que el mallorquí Vicenç Torres Esbaranch (1947, Palma) va tenir el seu primer contacte amb la prestigiosa clínica Mayo de Rochester (Minnesota) gràcies a una beca de la Fundació March. Tenia 25 anys. Ara, des de fa dos anys, és el cap de nefrologia de la clínica i disposa d'un equip de 23 nefròlegs que dediquen «el 30 per cent del total del seu temps a la clínica exclusivament a la investigació». Les àrees més fortes del seu departament se centren en la curació de la malaltia renal, la seva relació genètica i les pedres que es formen als ronyons.

Torres, que no vol donar importància a la posició que ocupa, «perquè no es tracta d'un càrrec vitalici sinó que es va renovant cada cert temps», es troba aquests dies descansant a la terra on va néixer. La seva estada aquí permetrà avui als interessats conèixer les investigacions d'aquest palmesà que triomfa als Estats Units, ja que avui Torres oferirà una conferència al Gran Hotel, seu de la Fundació la Caixa, dins del cicle «Els vespres de la ciència». El mallorquí parlarà sobre el que és la seva especialitat, la poliquistosi renal, una malaltia hereditària que afecta dues de cada mil persones i que afecta els ronyons (insuficiència renal, pedres) i altres parts com el fetge o el cor. Per l'investigador, els avanços en el camp de la genètica i la biologia molecular «fa pensar que aquesta malaltia es podrà tractar d'una manera efectiva en un termini curt de temps».

Respecte del fet que hagin augmentat les malalties renals al món occidental, Torres comenta que «això passa perquè la gent viu més i, per tant, són més les persones grans que poden presentar problemes d'aquest tipus». No obstant això, el mallorquí també relaciona aquest increment «amb el ritme de vida i la dieta d'aquesta població».

La clínca Mayo on treballa el mallorquí està considerada una de les més importants del món. Aquest prestigiós centre «és conegut per les seves investigacions i els seus resultats en tres àrees programàtiques: el genotrasplantament, el càncer i la biologia molecular», comenta. També és molt coneguda per les seves tècniques capdavanteres «en el camp de la cirurgia, especialment la cirurgia cardíaca, la cirurgia de trasplantament i l'ortopèdia». La filosofia de feina «és el treball d'equip, la reclutació de gent bona i promoure el desenvolupament científic dels joves».

Pel que fa a la conferència de la Caixa, Torres serà presentat per Fèlix Grasses, catedràtic de la UIB i tota una autoritat internacional en la investigació dels càlculs renals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.