cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 19°
19°

Descobreixen el sistema estructural de la bastida que serví per fer la catedral

Els obrers encaixaren les bigues de fusta en els pilars de la Seu pel perill d'enderroc

Els arqueòlegs han descobert el sistema estructural que s'utilitzà per fonamentar la gran bastida de fusta que s'emprà per construir la Seu de Mallorca. Mateu Riera, director de les excavacions efectuades l'any passat a la Seu, explica que en els fonaments dels pilars tercer i quart de la Seu i en el mur tàpia s'han trobat tota una sèrie de forats recoberts amb calç. «Hem comprovat que es tracta del sistema que s'utilitzà per aguantar la bastida mentre es construïa la Seu». S'ha de pensar que la bastida de fusta havia de ser molt gran, quasi com la mateixa Seu. Per aquest motiu, era necessari fixar o encaixar la bastida en aquests forats ja que es corria el perill que caigués.

L'arqueòleg explica que en els forats dels murs i dels fonaments dels pilars «s'encaixaven les bigues de fusta de la part baixa de la bastida». S'ha donat la circumstància que a unes obres que s'estan fent a la catedral de Sevilla també s'han trobat aquests forats, fet que reforça la teoria de Riera. El tècnic comenta que «històricament l'únic que es coneixia és que la bastida era de fusta i que es comprava la fusta de fora, però en canvi mai no s'havien documentat els detalls de la seva fonamentació i el procés de la seva construcció», explica.

En aquest sentit, Riera diu que els obrers encaixaven els taulons o bigues en els forats que hi havia a la fonamentació dels pilars, composta per blocs de marès lligats amb molta argamassa, i en els fonaments del mur tàpia, fet amb fang amb cals on es clavaven les bigues. Aquest mur, que en un principi es pensava que era part de la mesquita, sembla que era en realitat un mur que es va construir per separar la part on es feien les obres de la Seu amb la part on es rendia culte. Posteriorment el mur fou utilitzat per fixar la bastida.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.