nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.93°

La situació del camp serà alarmant en cas que no plogui en quinze dies

Els pagesos han llançat l'avís d'emergència tant per als cereals com pels reguius

59740
Els productors de cereals tornaran enguany a ser uns dels més castigats.

La situació actual en el camp per la forta sequera que es pateix es preocupant però si d'aquí a quinze dies no plou «la situació serà alarmant». Així de contundent es va mostrar ahir el coordinador sindical d'Unió de Pagesos, Joan Josep Mas.

El portaveu d'aquest sindicat, que és mostrà intranquil per la situació, afirmà que la falta de pluges «afectarà especialment als cereals del Pla i en menor grau als de Sa Pobla». No obstant això, Mas va dir que el problema de l'aigua a causa de la insistent sequera ja no afecta a una sola producció sinó a tots els sectors del camp, per la qual cosa les pèrdues podrien arribar a ser milionàries, com l'any passat. «La situació no només serà alarmant pels cultius de secà sinó també pels cultius de reguiu com puguin ser les hortalisses, que ara es comencen a sembrar i necessiten que les reguin». En aquest sentit, Mas posà com exemple que els pous per regar es troben en límits molts baixos i d'aquí a l'estiu el problema podria empitjorar més ja que és quan aquestes collites més aigua necessiten».

El representant d'Unió de Pagesos i destacat membre del PSM va assegurar que els cereals que s'haguin sembrat en els darrers mesos (en què quasi no ha plogut) si no reben aigua del cel «no podran crèixer i es perdrà tota la collita d'ordri, civada, etc».

Per tal de paliar els efectes de la sequera la Conselleria d'Agricultura i Pesca del Govern balear, a través del Ministeri, i mitjançant fons europeus, informà ahir que els productors dedicats als cultius dels cereals es podran acollir a unes ajudes europees a canvi de retirar el 50 per cent de la seva producció o al.legant que la sequera ha impedit que els cereals no haguin sortit. Fins ara la subvenció per retirada de producció de cererals era del 10 per cent però considerant que la situació actual és especial, es contempla una subvenció de la meitat de la producció, segons la normativa europea.

Aquestes ajudes formen part d'una línea de subvencions i compensacions que en els darreres mesos ha posat en marxa la conselleria dirigida per Joan Mayol (PSM).

Altres ajudes es varen donar a conèixer l'any passat. Per exemple la Conselleria va destinar a final d'any més de 74 milions de pessetes com a compensació per les pèrdues que origina la falta d'aigua en el sector productor d'oví. Aquestes ajudes es concretaren mitjançant una subvenció a l'adquisició d'aliment per a les ovelles canalitzat a través de l'empresa pública Semilla.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.