Un antropòleg diu que amb els alemanys hi ha relacions de por, no de xenofòbia

El doctor de la UIB Alejandro Miquel presentà el llibre «El campo en la cabeza»

TW
0

«Amb els alemanys, la societat mallorquina no hi té una relació de xenofòbia, sinó de por», afirmà ahir el sociòleg i antropòleg madrileny Alejandro Miquel. Aquest sentiment es potencia quan el col·lectiu germànic no està actuant a nivell de la costa, «on no hi ha un espai específic de la construcció de la identitat illenca», sinó que ja està introduït a les zones rurals.

Miquel, llicenciat en Sociologia i doctor en Antropologia de les Societats Complexes per la UIB, ha publicat El campo en la cabeza, llibre que ha estat produït en col·laboració amb el sindicat Comissions Obreres i l'editorial madrilenya La Catarata.

Per Alejandro Miquel, el problema entre mallorquins i alemanys ha sorgit quan «han entrat dins el mapa identitari, l'interior de l'Illa» i això provoca el temor d'una pèrdua de les arrels. Aquest retorn cap a l'interior, segons Miquel, no només afecta les persones grans que varen trencar fa anys les seves relacions econòmiques i de supervivència amb el camp, sinó que també la protagonitzen les generacions més joves.

Per Miquel, els casos de racisme a les Illes ja s'estan produint, malgrat que no arriben a l'extrem d'El Ejido. «Això no vol dir que no hi hagi condicions, perquè explotar o extorsionar una persona perquè no té drets polítics ja succeeix i és una cosa que no es castiga». Aquesta situació, òbviament, «no es farà amb un alemany, perquè és una persona que està invertint i que té capacitat de compra». En el cas dels immigrants extracomunitaris, el racisme es multiplica, «perquè no són considerats com a ciutadans».