El Pla de Salut Mental, ajornat fins que s'ordeni el «manicomi» mallorquí

Destinen 150 milions perquè els malalts visquin en condicions «dignes»

TW
0

«L'Hospital Psiquiàtric no es mereix aquest nom. És més aviat un manicomi, una casa de bojos del segle passat.» Parets que la humitat trenca; serveis sanitaris que ofenen el seu adjectiu, amb una olor perenne a orina; cuines brutes no obstant l'esforç del personal... Les paraules que repetí ahir, a la Comissió parlamentària d'Hisenda i Pressuposts, Aina Salom, consellera de Sanitat, es fonamenten en una llarga història d'oblits i manca de cura per a aquest indret palmesà, ubicat en la coneguda «falca verda» que mai no existí, però que podria revaloritzar aquests terrenys fins a extrems impensables.

Mentre Palma juga amb el seu territori urbanitzable, els terrenys de la «falca» "la qual, ara en mans del CIM i el Govern, fou destinada a usos socials pel llegat d'una família illenca" veuen mudar els afanys de les diferents administracions: han vist desaparèixer des de l'antiga Casa-cuna al centre CIPRES; i les actuals planificacions preveuen la progressiva «desaparició» d'aquest «darrer manicomi de l'Estat espanyol».

En aquest darrer cas, la raó és l'aplicació del Pla de Salut Mental (PSM), aprovat l'any 1998, el qual preveu la socialització progressiva dels malalts, seguint els models de la medicina comunitària. L'aplicació del PSM ha quedat en entredit per la manca de pressupost real per a aquesta desafecció.

Allò que s'ha de fer en primer lloc és garantir la qualitat de vida als tres centenars de malalts que són acollits al Psiquiàtric, diu la consellera Salom: d'aquests, la major part són persones amb més de 60 anys, segons reconeix el sotsdirector de Serbasa, Antoni Rizà; i dins aquesta xifra també es reconeix la presència de discapacitats «molt greus», en un nombre aproximat de 34 a 35.