El projecte de la via de circumval·lació de Portocristo, al municipi de Manacor, previst en el Pla de carreteres projectat per l'anterior Govern conservador de l'expresident Matas, suposa una destrucció del patrimoni arqueològic de la zona, ja que arrasa literalment una trentena de jaciments prehistòrics.
La via de circumval·lació parteix de les coves dels Hams en direcció cap a les coves del Drach, sense passar pel centre del nucli urbà, i enllaça amb l'entrada de cala Anguila, en direcció cap a la carretera de Cales de Mallorca. El projecte de la ronda de circumval·lació té com a objectiu descongestionar el trànsit del nucli urbà de Portocristo que durant la temporada estiuenca provoca greus embussos al centre de la zona costanera.
Segons paraules de Maria Antònia Vadell (PSM), portaveu de l'equip de govern, «aquest traçat abraça una sèrie de coves artificials que amaguen importants troballes arqueològiques i és necessari que es modifiqui el projecte». És el cas de la cova de can Pintat o també anomenada de can Llull. També hi ha enregistrades altres coves com la de can Sínies, la Genovesa, el poblat de Vistalegre, a més d'un gran nombre de navetes i d'altres restes prehistòriques disperses arreu d'aquests terrenys. Si no es modifica el Pla de carreteres, desapareixerien.
Davant aquesta proposta, el Pacte de Progrés ha decidit fer una petició al Govern per canviar el traçat de la ronda de circumval·lació, i d'aquesta manera fer un projecte alternatiu que connectaria amb el nucli urbà i partiria de la rotonda que es troba a l'entrada de Portocristo. Així, no es faria malbé els vestigis del passat i també es beneficiaria els comerciants del centre.