algo de nubes
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 7.61°

El ball de l'«Oferta» dels Cossiers va acomiadar les festes de Sant Bartomeu

Les danses simbolitzen la victòria del bé damunt el mal que representa el dimoni

El ball de l'Oferta fou un altre any l'encarregat d'acomiadar les festes de Sant Bartomeu de Montuïri. Els Cossiers varen dansar durant tota la jornada d'ahir matí oferint els seus tradicionals balls ancestrals recorrent els carrers del municipi. Per a l'ocasió, els dansaires duien l'acolorida vestimenta i una alfabaguera a cada mà que impregnava la seva olor per allà on passava.

El matí es va caracteritzar pel caire cerimoniós de la festivitat de Sant Bartomeu. Les autoritats foren les protagonistes d'un recorregut per la vila que tenia com a punt d'acabada l'església del municipi. Aquí la dansa de l'Oferta acomiadà les festes donant una gran esplendor i expressivitat a l'acte religiós. Amb el ball dels mocadors els dansaires seguiren un ritual per acompanyar les autoritats eclesiàstiques des de la rectoria fins a l'església. El protocol es va repetir amb els integrants de la Casa Consistorial.

El matí va transcórrer amb l'itinerari dels Cossiers pels carrers de la vila, aturant-se a les cases de les personalitats públiques montuïreres. D'aquesta manera, se succeïren les aturades a la casa del vicepresident del Govern, Pere Sampol; la del diputat i exbatle de Montuïri, Joan Antoni Ramonell o la del president del PP Joan Verger. Un dels aspectes a remarcar fou que l'afluència de públic va ser molt inferior a la del dia abans, i d'aquesta manera el Dimoni no necessità tants esforços per engrandir la rotllana dels dansaires.

El ball del Mercansó fou el darrer i el que donà el tancament final a la jornada. Antigament aquesta dansa només es ballava dins l'Ajuntament per a les autoritats, però amb els anys es va veure com un ball tan preciós era una llàstima que no el veiés tot el poble. Ara aquesta és l'encarregada de tancar la festivitat del patró i la més esperada pels montuïrers.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.