algo de nubes
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 6.73°

Medi Ambient ha registrat més de mil sol·licituds per excavar nous pous

El ritme de peticions s'està accelerant a l'agost i el Govern afirma que és una «psicosi»

94930
La perforació de nous pous tindrà límits en zones declarades sobreexplotades.

La Conselleria de Medi Ambient ha rebut més de mil sol·licituds d'obertures de pous des de principis d'enguany. El director general de Recursos Hídrics, Antoni Rodríguez Perea, ha qualificat aquesta situació d'autèntica «psicosi» i «barbaritat». Segons Rodríguez Perea, «cal una crida a la racionalitat perquè s'esta registrant una allau absolutament desmesurada de peticions i és precisament en aquest mes d'agost quan el ritme de sol·licituds s'està accelerant».

El director general de Recursos Hídrics explica que «la majoria de peticions correspon a pous petits per a l'ús domèstic. Concretament, l'interior de Mallorca és la zona que concentra més demanda de pous, i una bona part procedeix d'alemanys que han comprat finques rústiques i volen disposar d'aigua». Rodríguez Perea sospita que «aquesta fortíssima demanda, totalment desproporcionada, podria tenir la seva causa en una por injustificada d'una hipotètica prohibició futura d'obertura de nous pous. Els sol·licitants poden estar tranquils. Aquells pous que compleixin uns requisits bàsics i mínims, fonamentalment que l'aqüífer on se situen no estigui sobreexplotat, tindran la seva concessió d'obertura».

Rodríguez assegura que «tots els expedients s'estan estudiant un per un per part de l'Institut Tècnic Geominer i els tècnics de la Direcció General. Ara bé, el que no podem fer és permetre més perforacions a zones exhaurides o salinitzades». Malgrat aquest missatge tranquil·litzador i aquesta crida a la racionalitat, el director general indica que «en un futur, quan el pla hidrològic tengui el vistiplau del Consell General de l'Aigua, és molt possible que algunes zones siguin declarades sobreexplotades de manera oficial. Aquesta declaració implica una moratòria en l'obertura de nous pous. L'àrea que té més possibilitats de veure aturades les noves perforacions és el pla de Palma, on anualment s'extreuen uns 10 hectòmetres més de les seves possibilitats. Val a dir que les peticions de nous pous en el pla de Palma són actualment molt poques. Les zones costaneres i properes a la mar presenten també possibilitats de sobreexplotació i salinització».

El cànon de l'aigua

Entre els objectius del nou equip de la direcció General de Recursos Hídrics, el cànon de l'aigua té un paper protagonista. L'abast de les inversions al seu càrrec s'ampliarà. Rodríguez Perea indica que «el cànon pot ajudar molt, però no únicament en la construcció de depuradores, sinó també en la inversió en infraestructures, aconseguir unes bones conduccions que evitin les pèrdues, que suposen un important volum de cabal, i que l'agricultura utilitzi l'aigua depurada per al reg».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.