algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Un patrimoni arqueològic quasi desconegut

El poblat talaiòtic del Puig de Ses Talaies es degrada sense que cap institució faci res per conservar-lo

El patrimoni arqueològic amb el que compta el municipi d'Inca és prou limitat, i més encara si es parla de jaciments de la cultura talaiòtica dels quals ara només se'n té constància d'uns pocs quan fa només cinquanta anys aquests eren nombrosos.

Unes de les poques restes que encara sobreviuen són les del poblat que hi ha al Puig de Ses Talaies, unes de les més valuoses històricament i també les més accessibles de totes. La construcció de l'edificació de S'Ermita així ho va fer possible. Paradoxalment, emperò, el jaciment ja fa anys que roman entre la desconeixença popular i l'oblit institucional.

Les restes constitueixen el que devia ser un poblat de notable importància en el seu temps, que podria datar aproximadament de l'any 1000 abans de Crist.

El conjunt està integrat per una gran construcció, la més important, de planta quadrangular i per un altre circular ubicat en un dels extrems. A més, també es conserva part d'una gran muralla defensiva que tancava tot el poblat.

Les edificacions principals es troben en un estat ruïnós i s'han convertit en autèntics clapers on els pagesos hi llançaven els macs que s'espedregaven dels camps de conreu. A més, un dels talaiots es troba en part soterrat baix d'un dipòsit d'aigua ja en desús però que s'hauria d'eliminar.

Malgrat tot, fins al moment no s'ha pogut constatar si existeixen més restes, ja que no s'ha duit a terme cap tasca seriosa d'excavació.
Aquest conjunt arqueològic està catalogat i protegit per la normativa municipal, i de fet és l'Ajuntament el responsable directe de la seva conservació. Amb tot no s'hi ha fet res de res en els darrers anys. Només es té constatat que l'any 93 el Consistori inquer va demanar ajuda econòmica al Govern balear per fer un tancament de la finca, així com aixecar la planimetria de les restes. D'aquest projecte emperò no se n'ha tornat a sentir parlar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.